Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Snickers bez pieczenia to pyszny deser, który jest wzorowany na klasycznym, orzechowo-karmelowym batoniku skąpanym czekoladą.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 199
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2491
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 199
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2491
Składniki
Przygotuj sos karmelowy. Cukier i wodę umieść w głębokim rondlu. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 3-10 minut, stale mieszając, aż mieszanina zacznie tworzyć brązowe smugi. Kiedy tylko karmel zacznie dymić, zdejmij patelnię z ognia i dodać śmietanę. Wymieszaj do połączenia. Postaw masę ponownie na ogniu i doprowadź do wrzenia. Dodaj masło orzechowe i sól. Mieszaj do gładkości i zdejmij naczynie z ognia.
Przygotuj krem orzechowy. Posiekaj drobno oba rodzaje orzechów. Serek śmietankowy ubij mikserem na średnich obrotach. Stopniowo dodawaj mleko skondensowane, a następnie śmietanę. Ubij na sztywno, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i sól. Na koniec wsyp orzechy.
Złóż ciasto. W formie 22x32 cm ułóż herbatniki, by równomiernie pokryły cały spód. Rozłóż na to ok. 1/3 kremu orzechowego, a następnie polej połową sosu karmelowego. Na to połóż kolejną warstwę herbatników i dalej: 1/3 kremu orzechowego, ½ sosu karmelowego, herbatniki, 1/3 kremu orzechowego.
Przygotuj polewę. W niewielkim garnuszku rozpuść połamaną czekoladę z dodatkiem śmietany. Polewę wylej na wierzch ciasta. Snickers bez pieczenia podawaj udekorowany orzeszkami ziemnymi, po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 6 godzin.