Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często rezygnujesz z własnoręcznie przygotowywanych deserów ze względu na długie godziny spędzone w kuchni lub użycie drogich składników? W cukierni zostały już puste półki, a ty masz ochotę na coś słodkiego bez użycia piekarnika? Mamy dla ciebie rozwiązanie. Przedstawiamy pyszne, tanie ciasto bez pieczenia, które rozpieści twoje podniebienie i oszczędzi czas. Chrupiący spód na bazie kakao, lekkie nadzienie serowe i dodająca świeżości galaretka oszałamiają nie tylko smakiem, ale też wyglądem – przekrój tego ciasta to prawdziwe cudo. Przygotuj je raz, a stanie się częstym gościem na twoim stole.
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 44
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane...
Odsłon: 62
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 17
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 42
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 123
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 44
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane...
Odsłon: 62
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 17
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 42
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 123
Składniki
Wyłóż formę (22 x 22 cm) folią spożywczą lub dokładnie natłuść masłem. W garnku rozpuść masło, wlej śmietanę, mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp przesiane kakao i cukier puder (aby uniknąć grudek), po czym ponownie dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szczyptę soli, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Wlej porcję czekoladowej masy, aby zakryć dno tortownicy. Następnie wyłóż warstwę herbatników i powtarzaj tę czynność do wykończenia składników. Innym sposobem jest pokruszenie ciastek, wsypanie ich do czekoladowej masy, wymieszanie i wyłożenie całości do blaszki. Wyrównaj powierzchnię spodu i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Żelatynę zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj do pełnego rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia. Do misy robota kuchennego wyłóż serek i zmiksuj, by stał się bardziej puszysty. Możesz dosypać 1 lub 2 łyżki cukru pudru. W oddzielnej misce ubij na sztywno zimną śmietankę kremówkę i delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj. Wlej tężejącą żelatynę i ponów czynność. Wylej masę serową na czekoladowy spód, wyrównaj i kolejny raz wstaw do lodówki.
W międzyczasie rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia. Gdy galaretka jest już tężejąca, wylej ją na masę serową i kolejny raz wstaw do lodówki. Trzymaj w lodówce ok. 4 godziny lub całą noc, po czym wyjmij z lodówki i wykrawaj zgrabne kawałki. Serwuj z wisienką na wierzchu.