Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz czasu na wypieki, a spodziewasz się gości? Przygotuj łatwe ciasto bez pieczenia z herbatników z kremem budyniowym i polewą czekoladową.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 23002
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 23002
Składniki
Rozprowadź proszek na budyń w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotuj w rondelku z dodatkiem cukru waniliowego. Żółtka utrzyj ze zwykłym cukrem na puszystą masę. Połącz z mlekiem, w którym został rozrobiony proszek na budyń. Całość wlej do gotującego się mleka. Zmniejsz moc palnika do minimum i mieszaj budyń energicznie do chwili, gdy uzyskasz jednolitą gęstą masę.
Zdejmij rondelek z palnika i odstaw budyń do wystudzenia. Gdy całkowicie ostygnie, utrzyj miękkie masło na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do niej partiami budyń. Tak przygotowany krem wstaw do lodówki.
Pokrusz obie czekolady (odłóż kilka kostek do dekoracji). Połącz ze śmietaną kremówką i podgrzej w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą polewę. Zdejmij z palnika i lekko przestudź.
Przygotuj prostokątną podstawę (np. dużą deskę do krojenia) o wymiarach co najmniej 26x22 cm. Ułóż na niej prostokąt z 16 herbatników (4x4). Posmaruj go połową schłodzonego kremu budyniowego. Wyrównaj. Rozłóż kolejną warstwę herbatników i posmaruj drugą połową kremu. Przykryj ją trzecią warstwą herbatników i lekko dociśnij. Na ostatniej warstwie rozsmaruj równomiernie krem czekoladowy.
Odstaw ciasto z powrotem do lodówki. Przed podaniem oprósz startą na tarce o grubych oczkach czekoladą.