Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wuzetka to bezkonkurencyjny hit PRL-u. Zazwyczaj dwa blaty kakaowego biszkoptu przełożone są śmietanowym kremem i marmoladą. W prostej wuzetce bez pieczenia zamieniono tylko biszkopt na pyszne herbatniki. Skorzystaj z przepisu, jeśli chcesz przyrządzić ekspresową wersję tego popularnego deseru.
Tortownica o wymiarach 28 x 18,5 cm
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Rozpuść czekoladę i odłóż do wystygnięcia.
Przygotuj foremkę o wymiarach ok. 28 x 18,5 cm. Na jej dnie rozłóż warstwę herbatników.
Na herbatnikach równomiernie rozprowadź dżem porzeczkowy.
Schłodzoną śmietankę zmiksuj do puszystości, dodaj cukier puder, a następnie porcjami mascarpone. Miksuj tylko do uzyskania aksamitnego kremu. Rozłóż na dżemie. Wyłóż kolejną warstwę herbatników.
Całość polej rozpuszczoną, ale schłodzoną czekoladą, aby powstała polewa. Włóż do lodówki na całą noc. Wuzetkę bez pieczenia podawaj udekorowaną bitą śmietaną lub owocami.