Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wuzetka to bezkonkurencyjny hit PRL-u. Zazwyczaj dwa blaty kakaowego biszkoptu przełożone są śmietanowym kremem i marmoladą. W prostej wuzetce bez pieczenia zamieniono tylko biszkopt na pyszne herbatniki. Skorzystaj z przepisu, jeśli chcesz przyrządzić ekspresową wersję tego popularnego deseru.
Tortownica o wymiarach 28 x 18,5 cm
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6975
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6975
Składniki
Rozpuść czekoladę i odłóż do wystygnięcia.
Przygotuj foremkę o wymiarach ok. 28 x 18,5 cm. Na jej dnie rozłóż warstwę herbatników.
Na herbatnikach równomiernie rozprowadź dżem porzeczkowy.
Schłodzoną śmietankę zmiksuj do puszystości, dodaj cukier puder, a następnie porcjami mascarpone. Miksuj tylko do uzyskania aksamitnego kremu. Rozłóż na dżemie. Wyłóż kolejną warstwę herbatników.
Całość polej rozpuszczoną, ale schłodzoną czekoladą, aby powstała polewa. Włóż do lodówki na całą noc. Wuzetkę bez pieczenia podawaj udekorowaną bitą śmietaną lub owocami.