Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zeberka bez pieczenia to proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowne ciasto, którym zachwycisz gości w każdych okolicznościach. Możesz przygotować je na imprezę w karnawale, ale równie dobrze sprawdzi się w charakterze eleganckiego tortu urodzinowego.
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 37
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane...
Odsłon: 58
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 17
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 29
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 119
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 37
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane...
Odsłon: 58
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 17
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 29
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 119
Składniki
Pokrusz białą czekoladę i roztop ją w rondelku w śmietanie. Z uzyskanej masy odlej około 1/5. Resztę wstaw do lodówki. Gdy masa mocna się schłodzi, połącz ją z serkiem mascarpone. Miksuj do chwili, aż wyraźnie zgęstnieje. W trakcie miksowania dopraw do smaku cukrem pudrem oraz dodaj likier.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Połącz z 2-3 łyżkami kremu. Tak przygotowaną rozprowadź równomiernie w całej objętości kremu.
W formie do ciasta ułóż 12 herbatników w prostokąt (4x3 sztuki). Posmaruj je równomiernie cienką warstwą kremu. Na kremie rozłóż kolejną warstwę herbatników. Dociśnij i posmaruj kolejną warstwą kremu. Przekładaj herbatniki kremem do ich wyczerpania. Wstaw zeberkę do lodówki na 3-4 godziny.
Gdy ciasto stężeje, posmaruj je z wierzchu konfiturą. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę deserową i masło. Wymieszaj na jednolitą polewę i rozprowadź ją na warstwie konfitury. Gdy nieco stężeje, podgrzej resztę białej czekolady rozpuszczonej w kremówce (tak, by była płynna, ale nie gorąca), przelej do rękawa cukierniczego. Wykonaj z niej esy-floresy na ciemnej polewie. Wstaw ciasto z powrotem do lodówki na kolejną godzinę. Podawaj schłodzone.