Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zeberka bez pieczenia to proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowne ciasto, którym zachwycisz gości w każdych okolicznościach. Możesz przygotować je na imprezę w karnawale, ale równie dobrze sprawdzi się w charakterze eleganckiego tortu urodzinowego.
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4459
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1064
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3139
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4459
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1064
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3139
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Składniki
Pokrusz białą czekoladę i roztop ją w rondelku w śmietanie. Z uzyskanej masy odlej około 1/5. Resztę wstaw do lodówki. Gdy masa mocna się schłodzi, połącz ją z serkiem mascarpone. Miksuj do chwili, aż wyraźnie zgęstnieje. W trakcie miksowania dopraw do smaku cukrem pudrem oraz dodaj likier.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Połącz z 2-3 łyżkami kremu. Tak przygotowaną rozprowadź równomiernie w całej objętości kremu.
W formie do ciasta ułóż 12 herbatników w prostokąt (4x3 sztuki). Posmaruj je równomiernie cienką warstwą kremu. Na kremie rozłóż kolejną warstwę herbatników. Dociśnij i posmaruj kolejną warstwą kremu. Przekładaj herbatniki kremem do ich wyczerpania. Wstaw zeberkę do lodówki na 3-4 godziny.
Gdy ciasto stężeje, posmaruj je z wierzchu konfiturą. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę deserową i masło. Wymieszaj na jednolitą polewę i rozprowadź ją na warstwie konfitury. Gdy nieco stężeje, podgrzej resztę białej czekolady rozpuszczonej w kremówce (tak, by była płynna, ale nie gorąca), przelej do rękawa cukierniczego. Wykonaj z niej esy-floresy na ciemnej polewie. Wstaw ciasto z powrotem do lodówki na kolejną godzinę. Podawaj schłodzone.