Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie to idealny deser na upalne dni, który charakteryzuje się aromatycznym, mocnym smakiem prażonych pistacji, a także wspaniałym kolorem. Całość przygotujesz szybko i prosto, zaskakując całą rodzinę i wszystkich gości. Kremowe wnętrze i chrupiący spód idealnie komponują się ze sobą.
Pistacje są bogatym źródłem substancji odżywczych, takich jak błonnik, który reguluje pracę jelit. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają pozytywnie na pracę układów sercowo-naczyniowego i nerwowego. Mimo wszystko pistacje są wysokokaloryczne, dlatego nie należy ich spożywać w nadmiernych ilościach. Sam sernik z pistacjami też nie należy do lekkich ciast, ale czasem można pozwolić sobie na chwilę zapomnienia.
Tortownica o średnicy 20-22 cm
Klasyczny spód bez pieczenia składa się z pokruszonych drobno ciasteczek lub herbatników wymieszanych z roztopionym masłem. By dodać jeszcze więcej aromatu, użyj drobno pokruszonych pistacji, dzięki czemu tekstura będzie znacznie bardziej chrupiąca. Masa powinna być dość jednolita - większe okruchy sprawią, że spód może zacząć się kruszyć i będzie niewygodny w krojeniu. Ciasteczkami wymieszanymi z masłem wylep dno tortownicy i całość bardzo mocno dociśnij szklanką lub innym narzędziem. Następnie wstaw tortownicę do lodówki na co najmniej 30 minut, by masło związało okruchy. Nie jest potrzebne pieczenie sernika jak w przypadku sernika na kruchym spodzie. Pamiętaj, by używać tortownicy z odpinanym brzegiem, co znacznie ułatwi późniejsze wyjęcie i serwowanie ciasta.
Kluczem do uzyskania kremu pistacjowego do serników i deserów o idealnej puszystości i stabilności są odpowiednie proporcje serka mascarpone do śmietanki kremówki. Wszystkie użyte produkty powinny być dobrze schłodzone, a najlepiej przed ubiciem włóż też miskę do zamrażalnika na jakieś pół godziny. Mascarpone pełni funkcję stabilizatora, który sprawia, że całość jest sztywna i łatwa w krojeniu, choć ewentualnie sprawdzi się też twaróg tłusty. W upalniejsze dni, kiedy krem pistacjowy do sernika może znacznie szybciej się rozpuszczać, rozważ dodanie niewielkiej ilości żelatyny, która sprawi, że niestraszna mu będzie nawet wyższa temperatura. Uważaj również, by nie przebić śmietanki, gdyż dojdzie do jej rozwarstwienia.
Oczywiście najważniejsza jest także pasta pistacjowa - możesz kupić wysokiej jakości produkt w sklepie, ale możesz przyrządzić ją samodzielnie, mieląc prażone, niesolone pistacje. W tej wersji krem pistacjowy do ciast będzie gładki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dosypać nieco posiekanych pistacji, które nadadzą ciekawej tekstury.
Bardzo często krem pistacjowy do tortów charakteryzuje się pięknie zielonym kolorem. Własnoręcznie przygotowany poprzez zblendowanie pistacji może być dość delikatna i mało intensywna. Użycie dobrej jakości pasty pistacjowej do kremu z mascarpone zapewni mu bardzo głęboką barwę. Jeśli mimo to cię ona nie satysfakcjonuje, możesz dodać 1-2 krople zielonego barwnika spożywczego.
Oczywiście na wierzchu sernika nie może zabraknąć siekanych pistacji, które nie tylko podkręcają smak, ale też zmieniają teksturę deseru i nadają mu przyjemnej chrupkości. Innymi produktami pasującymi do tego deseru są:
Taki krem pistacjowy z białą czekoladą będzie niesamowicie słodki, pozostawiający charakterystyczną aksamitność na podniebieniu. Gotowy sernik schładzaj w lodówce przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej przez całą noc, by wszystkie warstwy dobrze stężały, a smaki się połączyły.
Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich i przyrządzić modne, ekskluzywne danie, to ciasto z pistacjami będzie z pewnością strzałem w dziesiątkę, zarówno do niedzielnej kawy, jak i na wyjątkowe okazje czy święta.
Składniki
Najpierw wykonaj spód. Zmiel herbatniki na proszek w robocie kuchennym lub wrzuć je do worka strunowego i rozgnieć wałkiem do ciasta. Pokruszone herbatniki przesyp do miski, dodaj drobno posiekane pistacje, wlej rozpuszczone, lecz zimne masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Wysyp mieszankę do tortownicy (20-22cm), wyrównaj i ubij łyżką lub dłonią, aby powstał zwarty spód. Przełóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie zmiksuj biały ser z mascarpone i cukrem pudrem, następnie dodaj miazgę pistacjową (powinna zawierać 100% pistacji). Zamiast miazgi pistacjowej możesz użyć niesolonych, najlepiej nieprażonych pistacji - bardzo drobno je posiekaj (wtedy ich struktura będzie wyczuwalna) lub zmiel na proszek w młynku do kawy (dla bardziej kremowej struktury sernika).
W oddzielnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę i delikatnie połącz ze sobą obie masy (serową i śmietanową), mieszając łyżką. Jeśli struktura sernika ma być bardziej zwarta, dolej tężejącą żelatynę (łyżeczkę), rozpuszczoną w 70 ml wrzątku. Przełóż masę serową na herbatnikowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Gotowy sernik pistacjowy wyjmij z lodówki, odepnij pierścień tortownicy, posyp posiekanymi pistacjami i podawaj.