Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Sernik pistacjowy
  • Ciasta
  • Przepis na

Sernik pistacjowy

22.07.2025 Odsłon: 111236
5.0 (91 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie to idealny deser na upalne dni, który charakteryzuje się aromatycznym, mocnym smakiem prażonych pistacji, a także wspaniałym kolorem. Całość przygotujesz szybko i prosto, zaskakując całą rodzinę i wszystkich gości. Kremowe wnętrze i chrupiący spód idealnie komponują się ze sobą. 

Pistacje - pyszny i zdrowy dodatek do sernika 

Pistacje są bogatym źródłem substancji odżywczych, takich jak błonnik, który reguluje pracę jelit. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają pozytywnie na pracę układów sercowo-naczyniowego i nerwowego. Mimo wszystko pistacje są wysokokaloryczne, dlatego nie należy ich spożywać w nadmiernych ilościach. Sam sernik z pistacjami też nie należy do lekkich ciast, ale czasem można pozwolić sobie na chwilę zapomnienia.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Tortownica o średnicy 20-22 cm

Etapy przygotowania

Jak zrobić sernik pistacjowy - spód 

Klasyczny spód bez pieczenia składa się z pokruszonych drobno ciasteczek lub herbatników wymieszanych z roztopionym masłem. By dodać jeszcze więcej aromatu, użyj drobno pokruszonych pistacji, dzięki czemu tekstura będzie znacznie bardziej chrupiąca. Masa powinna być dość jednolita - większe okruchy sprawią, że spód może zacząć się kruszyć i będzie niewygodny w krojeniu. Ciasteczkami wymieszanymi z masłem wylep dno tortownicy i całość bardzo mocno dociśnij szklanką lub innym narzędziem. Następnie wstaw tortownicę do lodówki na co najmniej 30 minut, by masło związało okruchy. Nie jest potrzebne pieczenie sernika jak w przypadku sernika na kruchym spodzie. Pamiętaj, by używać tortownicy z odpinanym brzegiem, co znacznie ułatwi późniejsze wyjęcie i serwowanie ciasta. 

Krem pistacjowy do serników i ciast - jak uzyskać stabilność? 

Kluczem do uzyskania kremu pistacjowego do serników i deserów o idealnej puszystości i stabilności są odpowiednie proporcje serka mascarpone do śmietanki kremówki. Wszystkie użyte produkty powinny być dobrze schłodzone, a najlepiej przed ubiciem włóż też miskę do zamrażalnika na jakieś pół godziny. Mascarpone pełni funkcję stabilizatora, który sprawia, że całość jest sztywna i łatwa w krojeniu, choć ewentualnie sprawdzi się też twaróg tłusty. W upalniejsze dni, kiedy krem pistacjowy do sernika może znacznie szybciej się rozpuszczać, rozważ dodanie niewielkiej ilości żelatyny, która sprawi, że niestraszna mu będzie nawet wyższa temperatura. Uważaj również, by nie przebić śmietanki, gdyż dojdzie do jej rozwarstwienia. 

Krem pistacjowy do deserów i wypieków - najważniejszy składnik 

Oczywiście najważniejsza jest także pasta pistacjowa - możesz kupić wysokiej jakości produkt w sklepie, ale możesz przyrządzić ją samodzielnie, mieląc prażone, niesolone pistacje. W tej wersji krem pistacjowy do ciast będzie gładki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dosypać nieco posiekanych pistacji, które nadadzą ciekawej tekstury. 

Krem pistacjowy do ciast i tortów - jak uzyskać intensywny kolor? 

Bardzo często krem pistacjowy do tortów charakteryzuje się pięknie zielonym kolorem. Własnoręcznie przygotowany poprzez zblendowanie pistacji może być dość delikatna i mało intensywna. Użycie dobrej jakości pasty pistacjowej do kremu z mascarpone zapewni mu bardzo głęboką barwę. Jeśli mimo to cię ona nie satysfakcjonuje, możesz dodać 1-2 krople zielonego barwnika spożywczego. 

Przepis na sernik pistacjowy - dekoracja z pistacji 

Oczywiście na wierzchu sernika nie może zabraknąć siekanych pistacji, które nie tylko podkręcają smak, ale też zmieniają teksturę deseru i nadają mu przyjemnej chrupkości. Innymi produktami pasującymi do tego deseru są: 

  • bita śmietana, 
  • czekolada biała, 
  • świeże maliny lub borówki. 

Taki krem pistacjowy z białą czekoladą będzie niesamowicie słodki, pozostawiający charakterystyczną aksamitność na podniebieniu. Gotowy sernik schładzaj w lodówce przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej przez całą noc, by wszystkie warstwy dobrze stężały, a smaki się połączyły.

Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich i przyrządzić modne, ekskluzywne danie, to ciasto z pistacjami będzie z pewnością strzałem w dziesiątkę, zarówno do niedzielnej kawy, jak i na wyjątkowe okazje czy święta.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62814

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15786

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5900

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2565

> 60 min >60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Dania główne Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Nie da się ukryć, że bardzo lubimy kapustę pekińską. Bardzo często gości na n...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra

Odsłon: 2415

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przekąski

melon w szynce parmeńskiej

Przekąski melon w szynce parmeńskiej

Super przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. :)

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 207

do 15 min 15 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62814

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15786

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5900

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2565

> 60 min >60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Dania główne Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Nie da się ukryć, że bardzo lubimy kapustę pekińską. Bardzo często gości na n...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra

Odsłon: 2415

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przekąski

melon w szynce parmeńskiej

Przekąski melon w szynce parmeńskiej

Super przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. :)

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 207

do 15 min 15 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Sernik pistacjowy
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Spód:
  • 200 g herbatników,
  • 70 g masła,
  • 70 g pokruszonych pistacji (prażone, niesolone).
Masa serowa:
  • 300 g twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego białego sera,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g miazgi pistacjowej 100% (lub zmielonych na proszek pistacji - niesolonych),
  • 100 ml śmietany kremówki 30%,
  • 2 garście pistacji do dekoracji.
Sposób przygotowania:
1

Najpierw wykonaj spód. Zmiel herbatniki na proszek w robocie kuchennym lub wrzuć je do worka strunowego i rozgnieć wałkiem do ciasta. Pokruszone herbatniki przesyp do miski, dodaj drobno posiekane pistacje, wlej rozpuszczone, lecz zimne masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Wysyp mieszankę do tortownicy (20-22cm), wyrównaj i ubij łyżką lub dłonią, aby powstał zwarty spód. Przełóż do lodówki na 30 minut.

2

W tym czasie zmiksuj biały ser z mascarpone i cukrem pudrem, następnie dodaj miazgę pistacjową (powinna zawierać 100% pistacji). Zamiast miazgi pistacjowej możesz użyć niesolonych, najlepiej nieprażonych pistacji - bardzo drobno je posiekaj (wtedy ich struktura będzie wyczuwalna) lub zmiel na proszek w młynku do kawy (dla bardziej kremowej struktury sernika).

3

W oddzielnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę i delikatnie połącz ze sobą obie masy (serową i śmietanową), mieszając łyżką. Jeśli struktura sernika ma być bardziej zwarta, dolej tężejącą żelatynę (łyżeczkę), rozpuszczoną w 70 ml wrzątku. Przełóż masę serową na herbatnikowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.

4

Gotowy sernik pistacjowy wyjmij z lodówki, odepnij pierścień tortownicy, posyp posiekanymi pistacjami i podawaj.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki