Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tej wersji sernik na kruchym spodzie zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Elementem wyróżniającym jest owocowy dodatek w postaci brzoskwiń z puszki. Puszysty sernik to idealny wybór na rodzinne spotkania, święta, a także bez okazji - jako słodki akcent do popołudniowej kawy. Świetnie się kroi, długo zachowuje świeżość, a do tego można go przygotować nawet 1-2 dni przed podaniem. Kiedy puszysta masa serowa się schłodzi w lodówce, jest jeszcze lepsza w smaku i nie traci swojej konsystencji.
Pieczenie tradycyjnego sernika jest podzielone na kilka etapów. Pierwszym z nich jest przygotowanie ciasta kruchego z podanych składników. Wystarczy dobrze zagnieść podane składniki, a potem schłodzić je w lodówce. Nie musisz wykorzystywać do tego miksera ani innego sprzętu kuchennego. Wystarczą ci zwilżone dłonie. Sam czas przygotowania nie jest długi, ale po 30 minutach nie zapomnij o rozwałkowaniu ciasta kruchego, ponakłuwaniu go widelcem i włożeniu go do rozgrzanego piekarnika. Czas podpiekania spodu nie musi być długi - wystarczy około 15 minut.
Kiedy spód sernika będzie się chłodzić, możesz przygotować masę serową, więc nie będziesz czekać bezczynnie. Do ucierania składników wykorzystaj mikser. Nie zapomnij o ubiciu białek w czystym, suchym naczyniu z dodatkiem odrobiny soli. Pianę należy dodać bardzo delikatnie do przygotowanej masy serowej. Brzoskwinie dokładnie odsącz i pokrój w kostkę - zbyt dużo soku mogłoby rozrzedzić masę. Dzięki takim drobnym działaniom wyjdzie puszysty sernik, który zachwyci całą twoją rodzinę.
Misker, forma do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm
Podstawą do zrobienia spodu ciasta powinno być zimne masło, wyciągnięte prosto z lodówki. To samo tyczy się też dodatku kwaśnej śmietany. W przypadku puszystej masy serowej jest odwrotnie. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zamiast brzoskwiń możesz użyć także innych owoców - np. gruszek z kompotu, wiśni lub malin. Pamiętaj, aby były dobrze odsączone z soku. Mimo wszystko to właśnie brzoskwinie nadają sernikowi wyjątkową świeżość i dobrze komponują się z czekoladową polewą
Ten przepis to jeden z klasycznych serników z wiaderka. Pamiętaj jednak, aby wybrać dobrej jakości ser, który będzie dobrze łączył się z pozostałymi składnikami. Powinien mieć kremową i gęstą konsystencję, jak najmniej wody i skład bez stabilizatorów czy zagęstników. Możesz też użyć twarogu półtłustego albo tłustego. Wtedy koniecznie musisz go zmielić, najlepiej trzykrotnie, aby zrobić puszystą masę serową.
Nie można też zapomnieć o skrobi ziemniaczanej, która delikatnie wiąże masę serową i nadaje jej gładką strukturę. Zamiast niej możesz użyć budyniu waniliowego w proszku, który dodatkowo wpłynie na smak. Jeśli chcesz urozmaicić przepis, zamiast ekstraktu, dodaj cukier waniliowy. Wystarczy łyżeczka.
Spód sernika nie powinien piec się długo - czas 15 minut w 180 stopniach Celsjusza to maksimum. W przeciwnym razie zrobi się ciemny i gorzki w smaku. Kiedy zacznie robić się złoty z wierzchu, możesz już go wyciągnąć.
Jeśli jednak chodzi o pieczenie tradycyjnego sernika, optymalny czas to około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ustaw grzanie góra i dół, rezygnując z termoobiegu. To wystarczająco długo, aby masa serowa dobrze się ścięła, a ciasto równomiernie wypiekło. Pyszny sernik to taki, który po tym czasie jest lekko sprężysty w środku i zarumieniony z zewnątrz (ale nie mocno przypieczony).
Po zakończeniu pieczenia pozostaw go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie pozostaw go do całkowitego wystudzenia na blacie, a dopiero później schowaj do lodówki. Możesz nawet skrócić czas pieczenia sernika o 10 minut, wyłączyć grzanie i tak go zostawić, nie otwierając drzwiczek
Przed pieczeniem, formę na sernik możesz delikatnie posmarować masłem (np. pozostałościami z opakowania), dzięki czemu pyszny sernik na kruchym spodzie nie będzie przywierać.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 350
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 120
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 350
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 120
Składniki
Przygotuj spód: wszystkie składniki na ciasto kruche włóż do dużej miski. Zacznij siekać masło nożem, aż okruchy będą miały wielkość orzeszków ziemnych. Następnie zagnieć wszystko ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj kulę ciasta i owiń ją folią spożywczą. Wstaw spód do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyjmij je z lodówki i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm. Wyłóż nim formę do pieczenia o takich samych wymiarach. Ponakłuwaj spód w wielu miejscach widelcem.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut. Wyjmij ciasto i wystudź.
Przygotuj warstwę serową: w misce umieść cukier, ekstrakt waniliowy i żółtka. Ucieraj wszystko przez 3 minuty.
Dodaj twaróg sernikowy oraz miękkie masło. Wymieszaj. Wsyp też mąkę ziemniaczaną.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je do masy i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką.
Brzoskwinie odsącz z zalewy, pozostawiając ją do późniejszego wykorzystania. Owoce pokrój w kostkę, a następnie dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Masę przelej na podpieczony wcześniej spód. Ciasto piecz przez 60 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Po upieczeniu wyłącz grzanie i lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Zostaw sernik na kruchym spodzie o całkowitego ostudzenia.
Przygotuj polewę: w małym garnuszku podgrzej mleko, nie zagotowując go. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ciepłą polewą zalej wierzch sernika i równomiernie rozprowadź. Posyp wiórkami kokosowymi.
Do kilku łyżek zalewy brzoskwiniowej rozprowadź cukier puder do uzyskania jednolitej konsystencji. Polej lukrem wierzch ciasta, tworząc efektowne wzory i paski.
Sernik na kruchym spodzie podawaj po całkowitym zastygnięciu polewy.