Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem brzoskwiń to wspaniała propozycja do niedzielnej kawy, na przyjęcie ze znajomymi, także na święta. Jeśli nie kupujecie gotowych sernikowych twarogów, pamiętajcie, aby ser zmielić co najmniej 3 razy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1783
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 438
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21917
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1783
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 438
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21917
Składniki
Przygotuj spód. Wszystkie składniki na ciasto kruche włóż do dużej miski. Zacznij siekać masło nożem aż okruchy będą miały wielkość orzeszków ziemnych. Następnie zagnieć wszystko ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj kulę ciasta i owiń ją folią spożywczą. Wstaw spód do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyjmij je z lodówki i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm. Wyłóż nim formę do pieczenia o takich samych wymiarach. Ponakłuwaj spód w wielu miejscach widelcem.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut. Wyjmij ciasto i wystudź.
Przygotuj warstwę serową. W misce umieść cukier, ekstrakt waniliowy i żółtka. Ucieraj wszystko przez 3 minuty.
Dodaj twaróg sernikowy oraz miękkie masło. Wymieszaj. Wsyp też mąkę ziemniaczaną.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je do masy i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką.
Brzoskwinie odsącz z zalewy, pozostawiając ją do późniejszego wykorzystania. Owoce pokrój w kostkę, a następnie dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Masę przelej na podpieczony wcześniej spód. Ciasto piecz przez 60 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Po upieczeniu wyłącz grzanie i lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Zostaw sernik do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj polewę. W małym garnuszku podgrzej mleko, nie zagotowując go. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ciepłą polewą zalej wierzch sernika i równomiernie rozprowadź. Posyp wiórkami kokosowymi.
Do kilku łyżek zalewy brzoskwiniowej rozprowadź cukier puder do uzyskania jednolitej konsystencji. Polej lukrem wierzch ciasta, tworząc efektowne wzory i paski.
Sernik na kruchym spodzie podawaj po całkowitym zastygnięciu polewy.