Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Sernik na kruchym spodzie
  • Ciasta
  • Przepis na

Sernik na kruchym spodzie

09.04.2025 Odsłon: 9536
5.0 (20 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

W tej wersji sernik na kruchym spodzie zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Elementem wyróżniającym jest owocowy dodatek w postaci brzoskwiń z puszki. Puszysty sernik to idealny wybór na rodzinne spotkania, święta, a także bez okazji - jako słodki akcent do popołudniowej kawy. Świetnie się kroi, długo zachowuje świeżość, a do tego można go przygotować nawet 1-2 dni przed podaniem. Kiedy puszysta masa serowa się schłodzi w lodówce, jest jeszcze lepsza w smaku i nie traci swojej konsystencji.  

Przepis na sernik na kruchym spodzie

Pieczenie tradycyjnego sernika jest podzielone na kilka etapów. Pierwszym z nich jest przygotowanie ciasta kruchego z podanych składników. Wystarczy dobrze zagnieść podane składniki, a potem schłodzić je w lodówce. Nie musisz wykorzystywać do tego miksera ani innego sprzętu kuchennego. Wystarczą ci zwilżone dłonie. Sam czas przygotowania nie jest długi, ale po 30 minutach nie zapomnij o rozwałkowaniu ciasta kruchego, ponakłuwaniu go widelcem i włożeniu go do rozgrzanego piekarnika. Czas podpiekania spodu nie musi być długi - wystarczy około 15 minut.

Kiedy spód sernika będzie się chłodzić, możesz przygotować masę serową, więc nie będziesz czekać bezczynnie. Do ucierania składników wykorzystaj mikser. Nie zapomnij o ubiciu białek w czystym, suchym naczyniu z dodatkiem odrobiny soli. Pianę należy dodać bardzo delikatnie do przygotowanej masy serowej. Brzoskwinie dokładnie odsącz i pokrój w kostkę - zbyt dużo soku mogłoby rozrzedzić masę.  Dzięki takim drobnym działaniom wyjdzie puszysty sernik, który zachwyci całą twoją rodzinę.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Misker, forma do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm

Etapy przygotowania

Jakie składniki wybrać do puszystego sernika? 

Podstawą do zrobienia spodu ciasta powinno być zimne masło, wyciągnięte prosto z lodówki. To samo tyczy się też dodatku kwaśnej śmietany. W przypadku puszystej masy serowej jest odwrotnie. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Zamiast brzoskwiń możesz użyć także innych owoców - np. gruszek z kompotu, wiśni lub malin. Pamiętaj, aby były dobrze odsączone z soku. Mimo wszystko to właśnie brzoskwinie nadają sernikowi wyjątkową świeżość i dobrze komponują się z czekoladową polewą

Ten przepis to jeden z klasycznych serników z wiaderka. Pamiętaj jednak, aby wybrać dobrej jakości ser, który będzie dobrze łączył się z pozostałymi składnikami. Powinien mieć kremową i gęstą konsystencję, jak najmniej wody i skład bez stabilizatorów czy zagęstników. Możesz też użyć twarogu półtłustego albo tłustego. Wtedy koniecznie musisz go zmielić, najlepiej trzykrotnie, aby zrobić puszystą masę serową.

Nie można też zapomnieć o skrobi ziemniaczanej, która delikatnie wiąże masę serową i nadaje jej gładką strukturę. Zamiast niej możesz użyć budyniu waniliowego w proszku, który dodatkowo wpłynie na smak. Jeśli chcesz urozmaicić przepis, zamiast ekstraktu, dodaj cukier waniliowy. Wystarczy łyżeczka.

Jaki jest odpowiedni czas pieczenia sernika z wiaderka?

Spód sernika nie powinien piec się długo - czas 15 minut w 180 stopniach Celsjusza to maksimum. W przeciwnym razie zrobi się ciemny i gorzki w smaku. Kiedy zacznie robić się złoty z wierzchu, możesz już go wyciągnąć.

Jeśli jednak chodzi o pieczenie tradycyjnego sernika, optymalny czas to około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ustaw grzanie góra i dół, rezygnując z termoobiegu. To wystarczająco długo, aby masa serowa dobrze się ścięła, a ciasto równomiernie wypiekło. Pyszny sernik to taki, który po tym czasie jest lekko sprężysty w środku i zarumieniony z zewnątrz (ale nie mocno przypieczony).

Po zakończeniu pieczenia pozostaw go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie pozostaw go do całkowitego wystudzenia na blacie, a dopiero później schowaj do lodówki. Możesz nawet skrócić czas pieczenia sernika o 10 minut, wyłączyć grzanie i tak go zostawić, nie otwierając drzwiczek

Przed pieczeniem, formę na sernik możesz delikatnie posmarować masłem (np. pozostałościami z opakowania), dzięki czemu pyszny sernik na kruchym spodzie nie będzie przywierać.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 649

> 60 min >60 min
20
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 1292

do 60 min 60 min
3
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101612

do 15 min 15 min
123
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 939

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 6084

do 30 min 30 min
8
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1459

do 15 min 15 min
0
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 649

> 60 min >60 min
20
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 1292

do 60 min 60 min
3
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101612

do 15 min 15 min
123
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 939

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 6084

do 30 min 30 min
8
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1459

do 15 min 15 min
0
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Sernik na kruchym spodzie
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Spód:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 110 g zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%.
Masa serowa:
  • kilogram twarogu sernikowego w wiaderku,
  • 3 żółtka,
  • 5 białek jaj,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 110 g masła,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 200 g brzoskwiń w puszce.
Polewa:
  • 400 g czekolady gorzkiej,
  • 5 łyżek mleka,
  • 5 łyżek syropu brzoskwiniowego z puszki po brzoskwiniach,
  • 100 g cukru pudru,
  • wiórki kokosowe do posypania.
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj spód: wszystkie składniki na ciasto kruche włóż do dużej miski. Zacznij siekać masło nożem, aż okruchy będą miały wielkość orzeszków ziemnych. Następnie zagnieć wszystko ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj kulę ciasta i owiń ją folią spożywczą. Wstaw spód do lodówki na ok. 30 minut.

2

Po tym czasie wyjmij je z lodówki i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm. Wyłóż nim formę do pieczenia o takich samych wymiarach. Ponakłuwaj spód w wielu miejscach widelcem.

3

Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut. Wyjmij ciasto i wystudź.

4

Przygotuj warstwę serową: w misce umieść cukier, ekstrakt waniliowy i żółtka. Ucieraj wszystko przez 3 minuty.

5

Dodaj twaróg sernikowy oraz miękkie masło. Wymieszaj. Wsyp też mąkę ziemniaczaną.

6

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je do masy i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką.

7

Brzoskwinie odsącz z zalewy, pozostawiając ją do późniejszego wykorzystania. Owoce pokrój w kostkę, a następnie dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj.

8

Masę przelej na podpieczony wcześniej spód. Ciasto piecz przez 60 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Po upieczeniu wyłącz grzanie i lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Zostaw sernik na kruchym spodzie o całkowitego ostudzenia.

9

Przygotuj polewę: w małym garnuszku podgrzej mleko, nie zagotowując go. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ciepłą polewą zalej wierzch sernika i równomiernie rozprowadź. Posyp wiórkami kokosowymi.

10

Do kilku łyżek zalewy brzoskwiniowej rozprowadź cukier puder do uzyskania jednolitej konsystencji. Polej lukrem wierzch ciasta, tworząc efektowne wzory i paski.

11

Sernik na kruchym spodzie podawaj po całkowitym zastygnięciu polewy.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki