Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiesz na chrupiące gofry z serka wiejskiego? To nietypowa odsłona słodkiego deseru, który możesz również podawać na słono. Mleko zastąpiliśmy serkiem wiejskim. Do tego nie ma w przepisie ani grama cukru, ale za to występuje erytrytol. Dzięki temu możesz dodać gofry z serka wiejskiego fit do swojej diety, dbając o swoje samopoczucie. Po upieczeniu, wychodzą delikatne, lekkie i chrupiące, wręcz idealne!
Jeśli kochasz gofry, ale szukasz czegoś zdrowszego, bardziej sycącego i o ciekawym, lekko serowym smaku, koniecznie wypróbuj ten przepis. Bazuje on na prostych składnikach, czyli jajkach, serku wiejskim, mące pszennej, erytrytolu, oleju i soli. Wychodzą delikatne w środku, z lekko chrupiącymi brzegami. Dodatkowo dostarczają solidnej porcji białka i są mniej kaloryczne, zwłaszcza jeśli użyjesz erytrytolu zamiast cukru.
Gofry z serka wiejskiego na słono i na słodko to pomysł na śniadanie, zdrowy deser albo lekką kolację. Zachwycą każdego, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Możesz je serwować na wiele sposobów. To również wspaniała propozycja dla osób, które chcą w sprytny sposób przemycić w swojej diecie więcej nabiału.
Nasz przepis na gofry z serka wiejskiego i jajek daje wiele możliwości podania. To baza do stworzenia wyjątkowego śniadania, np. z jajkiem w koszulce i szczypiorkiem. Możesz też je podać jako dodatek do domowej jajecznicy albo omletów. Będą pysznie chrupać, co przełamie aksamitną konsystencję jajek. Warto również zrobić gofry z serka wiejskiego z szynką i serem jako alternatywa dla tradycyjnej kanapki o poranku.
Z kolei na słodko, polecamy podać je z owocami, jogurtem naturalnym albo odrobiną miodu. W takiej wersji zastąpią nawet najlepszy deser z kawiarni. Świeże owoce, takie jak truskawki, maliny, borówki, kiwi czy pokrojony banan, cudownie ożywią smak gofrów i wprowadzą naturalną słodycz. Doskonale pasują do bitej śmietany, ale też mogą być przełamaniem dla gęstego jogurtu typu greckiego. Dla miłośników słodszych smaków nic nie stoi na przeszkodzie, aby posmarować gofry z serka wiejskiego dla dzieci nutellą, domowym kremem orzechowym albo roztopioną gorzką czekoladą.
Do gofrów najlepiej sprawdzi się klasyczny serek wiejski z optymalną zawartością tłuszczu. Dzięki temu ciasto będzie bardziej kremowe i puszyste. Serek typu light również się nadaje, ale gofry mogą być wtedy odrobinę mniej delikatne w smaku.
Typowa konsystencja ma wyraźne grudki twarogu w lekkiej śmietance. Nie ma potrzeby ich rozgniatać – to właśnie one sprawiają, że gofry z serka wiejskiego mają ciekawą strukturę i lekko serowy posmak. Jeśli jednak chcesz uzyskać bardziej jednolitą konsystencję ciasta, możesz serek na chwilę zblendować lub przetrzeć przez sitko.
Większość serków wiejskich ma lekko płynną otoczkę. Nie wylewaj jej. Ta odrobina śmietanki pomoże związać ciasto i doda mu delikatności. Wyjątkiem może być sytuacja, gdy twój serek jest wyjątkowo rzadki i wodnisty (czasem tak się zdarza w tanich produktach). Wtedy warto lekko go odcedzić na sitku.
Keto gofry z serka wiejskiego są z natury nieco bardziej wilgotne w środku niż klasyczne, bo serek nadaje im puszystość i delikatną, kremową strukturę. Jednak ważne jest zadbać o kilka aspektów. Najważniejszym krokiem jest porządne rozgrzanie gofrownicy. Gdy wlejesz ciasto na zbyt zimne płytki, zacznie się gotować, a nie piec. Kiedy pieczesz gofry, nie zaglądaj do gofrownicy co chwilę. Pozwól im spokojnie się zrumienić. Otwieranie pokrywy powoduje ucieczkę gorącego powietrza i może sprawić, że gofry się rozpadną albo opadną.
Dzięki łyżce oleju dodanej do ciasta, gofry z serka wiejskiego łatwiej się wyjmują i mają bardziej chrupiącą skórkę. Nawet jeśli gofrownica ma powłokę nieprzywierającą, warto delikatnie ją natłuścić pędzelkiem zanurzonym w oleju lub masłem klarowanym przed wlaniem pierwszej porcji ciasta.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85048
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2362
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9876
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3732
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6969
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85048
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2362
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9876
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3732
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6969
Składniki
Jajka wbij do miski i ubij na puszystą masę. Dodaj mąkę, erytrytol, serek wiejski, olej i szczyptę soli. Składniki wymieszaj.
Gładkie, jednolite ciasto wylewaj na rozgrzaną gofrownicę. Piecz do momentu zrumienienia się gofrów.
Upieczone gofry z serka wiejskiego podawaj z ulubionymi dodatkami.