Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z pistacjami można przygotować na wiele sposobów. Wielbiciele czekolady z pewnością docenią poniższy wariant, w którym orzechy tworzą pyszny, chrupiący spód.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 422
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 128
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 163
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 798
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 273
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16261
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 422
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 128
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 163
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 798
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 273
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16261
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Roztop w rondelku masło i połącz je z mlekiem i kakao. Wymieszaj na jednolitą masę. Przestudź. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem. Połącz szpatułką z masą kakaową, a następnie z przesianą przez sitko mąką i sodą. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 20x20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-30 minut (do suchego patyczka). Ostudź. Umyj formę.
Posiekaj pistacje. Wymieszaj z drobno pokruszonymi (np. w malakserze) herbatnikami. Połącz z ciepłym masłem i miodem. Uzyskaną masą wyłóż dno formy i wstaw ją do lodówki.
Podziel jogurt na dwie części. W każdej z nich roztop (w rondelku, na palniku o niskiej mocy) jedną z czekolad. Przestudź. Ubij mocno schłodzoną śmietanę „na sztywno”. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić ją cukrem pudrem (do smaku). Żelatynę rozpuść w gorącym mleku i wymieszaj dokładnie ze śmietaną. Podziel śmietanę na dwie równe części i wymieszaj szpatułą z masami czekoladowymi.
Na pistacjowy spód wyłóż masę z czekoladą deserową, przykryj ją blatem ciasta i wyłóż na niego masą z białą czekoladą. Wyrównaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.