Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z pistacjami można przygotować na wiele sposobów. W ostatnim czasie ten składnik króluje w wypiekach, czekoladach czy dodatkach do przepisów na ciasta. My przygotowaliśmy recepturę, która składa się z czterech warstw. Kruchy spód, krem czekoladowy, wilgotne ciasto i delikatna pianka z wierzchu to wyjątkowe połączenie idealne na święta, rodzinne spotkania lub elegancki podwieczorek. To jeden z tych wypieków, który wygląda jak z cukierni, ale przy odrobinie wolnego czasu z łatwością przygotujesz go w domu!
Sekret tego przepisu na ciasto tkwi w połączeniu składników – niesolone pistacje i miód dodają mu wyrazistego smaku i przyjemnej chrupkości. Wraz z herbatnikami owsianymi i masłem przygotujesz spód bez pieczenia. Zaoszczędzisz tym samym czas.
Na pistacjowym spodzie znajduje się czekoladowa pianka. Możesz do niej użyć zarówno mlecznej, jak i deserowej czekolady – wszystko zależy od tego, jak słodkie przepisy na ciasto lubisz. W połączeniu z jogurtem, mlekiem, cukrem pudrem i śmietaną, smakuje naprawdę wybitnie. Poza tym ma dość zwartą strukturę po stężeniu.
Z tych samych składników przygotujesz też drugą czekoladową piankę – jasną i puszystą. To idealne zwieńczenie całego ciasta pistacjowego. Do wierzchniej pianki użyj białej czekolady, aby obydwie warstwy wyraźnie różniły się kolorem. Takie rozwiązanie sprawi, że kremowe pianki otulą chrupiący pistacjowy spód, a także bogate w smaku czekoladowe ciasto znajdujące się pośrodku.
Co ważne, poszczególne warstwy możesz przygotować wcześniej i złożyć w wygodnym dla siebie momencie. Wypróbuj też nasz przepis na ciasto cytrynowe z pistacjami.
To ciasto z pistacjami jest bardzo delikatne, a dodatek tego wyjątkowego składnika nie przytłacza swoim smakiem warstw pełnych czekolady. Do jego przygotowania potrzebujesz niesolonych pistacji (obranych z łupin), najlepiej świeżych i lekko podprażonych – dzięki temu ich smak będzie intensywniejszy.
Ciastka owsiane możesz zastąpić maślanymi herbatnikami. Powinny być dobrze rozkruszone. Masło, które dodajesz do masy, powinno być roztopione, ale nie gorące. Miód warto z kolei wybrać o delikatnym smaku, np. lipowy lub akacjowy. Całość mieszaj dokładnie aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku – masa powinna się lepić po ściśnięciu w dłoni.
Gotowy spód do ciasta z pistacjami rozprowadź równomiernie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Użyj łyżki lub dna szklanki, aby dokładnie i mocno docisnąć całość, szczególnie przy brzegach.
Ciasto czekoladowe w tym przepisie stanowi środkową warstwę i pełni rolę stabilizującą. Łączy dwie kremowe pianki. Choć jego przygotowanie jest stosunkowo proste, warto pamiętać o kilku ważnych detalach, które wpływają na jego teksturę i smak.
Przede wszystkim pamiętaj, aby masło z mlekiem i kakao dokładnie połączyć i lekko przestudzić przed dodaniem do jajek. Gorąca masa mogłaby zwarzyć jajka i zepsuć całą strukturę. Z kolei jajka z cukrem warto ubijać długo i cierpliwie. Masa powinna stać się jasna i puszysta, a także delikatnie powiększyć swoją objętość. To pozwoli uzyskać pyszne ciasto z pistacjami, bardziej napowietrzone oraz pulchne.
Przesianie mąki i dokładne połączenie jej z sodą oczyszczoną to kolejny krok, którego nie należy pomijać. Dzięki temu unikniesz grudek i zapewnisz równomierne rozprowadzenie środka spulchniającego. Po dodaniu mąki do masy jajeczno-kakaowej nie mieszaj zbyt długo – wystarczy do połączenia składników. Ciasto wylej do formy i piecz do suchego patyczka, ale nie przesusz go. Zbyt długie pieczenie odbierze mu wilgotnej konsystencji.
Przygotowanie dwóch pianek wymaga tak naprawdę niewiele pracy. Jogurt trzeba delikatnie podgrzać, najlepiej w rondelku o grubym dnie, na bardzo małej mocy palnika. Nie wolno doprowadzić masy do wrzenia. Jogurt musi być podzielony na dwie części, aby w każdej z nich rozpuścić inną czekoladę – białą i ciemną. Po roztopieniu masy należy odstawić ją do przestudzenia, ale nie dopuścić do ich całkowitego stężenia.
Równolegle przygotuj ubitą śmietanę kremówkę – mocno schłodzoną (najlepiej co najmniej 12 godzin w lodówce). Możesz kilka minut przed ubijaniem wrzucić ją do zamrażalnika. Ważnym składnikiem spajającym masę jest żelatyna – rozpuść ją w gorącym mleku i dobrze przestudź przed dodaniem do śmietany. Dodawaj ją cienkim strumieniem do bitej śmietany, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
Ostatecznie podziel masę śmietanową do ciasta pistacjowego na dwie części i każdą z nich połącz z przestudzoną masą czekoladową. Nie używaj miksera – najlepiej mieszać całość szpatułką, delikatnie i cierpliwie, aby nie stracić puszystości.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 719
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 645
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 383
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3538
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 719
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 645
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 383
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3538
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Roztop w rondelku masło i połącz je z mlekiem i kakao. Wymieszaj na jednolitą masę. Przestudź. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem. Połącz szpatułką z masą kakaową, a następnie z przesianą przez sitko mąką i sodą. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 20x20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-30 minut (do suchego patyczka). Ostudź. Umyj formę.
Posiekaj pistacje. Wymieszaj z drobno pokruszonymi (np. w malakserze) herbatnikami. Połącz z ciepłym masłem i miodem. Uzyskaną masą wyłóż dno formy i wstaw ją do lodówki.
Podziel jogurt na dwie części. W każdej z nich roztop (w rondelku, na palniku o niskiej mocy) jedną z czekolad. Przestudź. Ubij mocno schłodzoną śmietanę „na sztywno”. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić ją cukrem pudrem (do smaku). Żelatynę rozpuść w gorącym mleku i wymieszaj dokładnie ze śmietaną. Podziel śmietanę na dwie równe części i wymieszaj szpatułą z masami czekoladowymi.
Na pistacjowy spód wyłóż masę z czekoladą deserową, przykryj ją blatem ciasta i wyłóż na niego masą z białą czekoladą. Wyrównaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.