Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto z pistacjami
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto z pistacjami

28.05.2025 Odsłon: 58715
5.0 (77 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Ciasto z pistacjami można przygotować na wiele sposobów. W ostatnim czasie ten składnik króluje w wypiekach, czekoladach czy dodatkach do przepisów na ciasta. My przygotowaliśmy recepturę, która składa się z czterech warstw. Kruchy spód, krem czekoladowy, wilgotne ciasto i delikatna pianka z wierzchu to wyjątkowe połączenie idealne na święta, rodzinne spotkania lub elegancki podwieczorek. To jeden z tych wypieków, który wygląda jak z cukierni, ale przy odrobinie wolnego czasu z łatwością przygotujesz go w domu! 

Przepis na ciasto z pistacjami i czekoladą 

Sekret tego przepisu na ciasto tkwi w połączeniu składników – niesolone pistacje i miód dodają mu wyrazistego smaku i przyjemnej chrupkości. Wraz z herbatnikami owsianymi i masłem przygotujesz spód bez pieczenia. Zaoszczędzisz tym samym czas.  

Na pistacjowym spodzie znajduje się czekoladowa pianka. Możesz do niej użyć zarówno mlecznej, jak i deserowej czekolady – wszystko zależy od tego, jak słodkie przepisy na ciasto lubisz. W połączeniu z jogurtem, mlekiem, cukrem pudrem i śmietaną, smakuje naprawdę wybitnie. Poza tym ma dość zwartą strukturę po stężeniu.  

Z tych samych składników przygotujesz też drugą czekoladową piankę – jasną i puszystą. To idealne zwieńczenie całego ciasta pistacjowego. Do wierzchniej pianki użyj białej czekolady, aby obydwie warstwy wyraźnie różniły się kolorem. Takie rozwiązanie sprawi, że kremowe pianki otulą chrupiący pistacjowy spód, a także bogate w smaku czekoladowe ciasto znajdujące się pośrodku.  

Co ważne, poszczególne warstwy możesz przygotować wcześniej i złożyć w wygodnym dla siebie momencie. Wypróbuj też nasz przepis na ciasto cytrynowe z pistacjami. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować pistacjowy spód do ciasta? 

To ciasto z pistacjami jest bardzo delikatne, a dodatek tego wyjątkowego składnika nie przytłacza swoim smakiem warstw pełnych czekolady. Do jego przygotowania potrzebujesz niesolonych pistacji (obranych z łupin), najlepiej świeżych i lekko podprażonych – dzięki temu ich smak będzie intensywniejszy.  

Ciastka owsiane możesz zastąpić maślanymi herbatnikami. Powinny być dobrze rozkruszone. Masło, które dodajesz do masy, powinno być roztopione, ale nie gorące. Miód warto z kolei wybrać o delikatnym smaku, np. lipowy lub akacjowy. Całość mieszaj dokładnie aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku – masa powinna się lepić po ściśnięciu w dłoni. 

Gotowy spód do ciasta z pistacjami rozprowadź równomiernie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Użyj łyżki lub dna szklanki, aby dokładnie i mocno docisnąć całość, szczególnie przy brzegach. 

Jak przygotować ciasto czekoladowe? 

Ciasto czekoladowe w tym przepisie stanowi środkową warstwę i pełni rolę stabilizującą. Łączy dwie kremowe pianki. Choć jego przygotowanie jest stosunkowo proste, warto pamiętać o kilku ważnych detalach, które wpływają na jego teksturę i smak. 

Przede wszystkim pamiętaj, aby masło z mlekiem i kakao dokładnie połączyć i lekko przestudzić przed dodaniem do jajek. Gorąca masa mogłaby zwarzyć jajka i zepsuć całą strukturę. Z kolei jajka z cukrem warto ubijać długo i cierpliwie. Masa powinna stać się jasna i puszysta, a także delikatnie powiększyć swoją objętość. To pozwoli uzyskać pyszne ciasto z pistacjami, bardziej napowietrzone oraz pulchne.  

Przesianie mąki i dokładne połączenie jej z sodą oczyszczoną to kolejny krok, którego nie należy pomijać. Dzięki temu unikniesz grudek i zapewnisz równomierne rozprowadzenie środka spulchniającego. Po dodaniu mąki do masy jajeczno-kakaowej nie mieszaj zbyt długo – wystarczy do połączenia składników. Ciasto wylej do formy i piecz do suchego patyczka, ale nie przesusz go. Zbyt długie pieczenie odbierze mu wilgotnej konsystencji.  

Jak przygotować czekoladowe pianki do ciasta z pistacjami? 

Przygotowanie dwóch pianek wymaga tak naprawdę niewiele pracy. Jogurt trzeba delikatnie podgrzać, najlepiej w rondelku o grubym dnie, na bardzo małej mocy palnika. Nie wolno doprowadzić masy do wrzenia. Jogurt musi być podzielony na dwie części, aby w każdej z nich rozpuścić inną czekoladę – białą i ciemną. Po roztopieniu masy należy odstawić ją do przestudzenia, ale nie dopuścić do ich całkowitego stężenia. 

Równolegle przygotuj ubitą śmietanę kremówkę – mocno schłodzoną (najlepiej co najmniej 12 godzin w lodówce). Możesz kilka minut przed ubijaniem wrzucić ją do zamrażalnika. Ważnym składnikiem spajającym masę jest żelatyna – rozpuść ją w gorącym mleku i dobrze przestudź przed dodaniem do śmietany. Dodawaj ją cienkim strumieniem do bitej śmietany, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. 

Ostatecznie podziel masę śmietanową do ciasta pistacjowego na dwie części i każdą z nich połącz z przestudzoną masą czekoladową. Nie używaj miksera – najlepiej mieszać całość szpatułką, delikatnie i cierpliwie, aby nie stracić puszystości. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 35853

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13544

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3418

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 6021

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 9053

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 872

do 60 min 60 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 35853

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13544

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3418

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 6021

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 9053

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 872

do 60 min 60 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto z pistacjami
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Składniki na pistacjowy spód:
  • 100 g niesolonych pistacji (bez łupinek)
  • 50 g ciastek herbatników owsianych
  • 3o g masła
  • 2 łyżki miodu
Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 75 ml mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na czekoladową piankę:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g czekolady deserowej
  • 350 ml śmietany kremówki (36%)
  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • cukier puder (opcjonalnie)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 150 ml mleka
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj ciasto czekoladowe. Roztop w rondelku masło i połącz je z mlekiem i kakao. Wymieszaj na jednolitą masę. Przestudź. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem. Połącz szpatułką z masą kakaową, a następnie z przesianą przez sitko mąką i sodą. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 20x20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-30 minut (do suchego patyczka). Ostudź. Umyj formę.

2

Posiekaj pistacje. Wymieszaj z drobno pokruszonymi (np. w malakserze) herbatnikami. Połącz z ciepłym masłem i miodem. Uzyskaną masą wyłóż dno formy i wstaw ją do lodówki.

3

Podziel jogurt na dwie części. W każdej z nich roztop (w rondelku, na palniku o niskiej mocy) jedną z czekolad. Przestudź. Ubij mocno schłodzoną śmietanę „na sztywno”. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić ją cukrem pudrem (do smaku). Żelatynę rozpuść w gorącym mleku i wymieszaj dokładnie ze śmietaną. Podziel śmietanę na dwie równe części i wymieszaj szpatułą z masami czekoladowymi.

4

Na pistacjowy spód wyłóż masę z czekoladą deserową, przykryj ją blatem ciasta i wyłóż na niego masą z białą czekoladą. Wyrównaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki