Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto cytrynowe z pistacjami to pyszny wypiek, który świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Przygotujesz go wyjątkowo szybko i prosto, przez co z powodzeniem możesz przyszykować ten deser także jeśli odwiedzą cię niespodziewani goście. Wyróżnia się wyjątkowo miękką i wilgotną konsystencją z dodatkiem chrupiących pistacji wewnątrz i na zewnątrz.
Wymiary formy: 23x13 cm
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 35
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 245
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 35
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 245
Składniki
Pistacje obierz z łupin i zmiksuj blenderem na proszek.
W misce utrzyj masło z cukrem i ekstraktem waniliowym do uzyskania gładkiej i kremowej masy.
Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich.
Ubijaj mieszankę przez kolejne 3-4 minuty.
Wsyp przesianą mąkę pszenną, a następnie mielone pistacje. Całość wymieszaj do połączenia.
Keksówkę o wymiarach 23x13 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Wyrównaj.
Formę wstaw do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz przez 60-70 minut lub do czystego patyczka.
Wyjmij i przestudź.
Przygotuj lukier.
Cukier puder wymieszaj z sokiem cytrynowym do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wylej lukier na chłodne już ciasto. Posyp wierzch dodatkowymi pistacjami.
Ciasto cytrynowe z pistacjami podawaj po całkowitym zastygnięciu polewy. Przechowuj wypiek w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku.