Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowy królewicz to doskonałe ciasto na każdą okazję, począwszy od niezobowiązującego spotkania w gronie znajomych, a skończywszy na świątecznym stole. Jest to ciasto bez pieczenia, dlatego uda się nawet mało doświadczonym kucharzom.
Do tego ciasta przyda ci się forma o długości ok. 37 cm i szerokości 22 cm.
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 48
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane...
Odsłon: 66
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 17
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 43
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 48
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane...
Odsłon: 66
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 17
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 43
Składniki
Zacznij od przygotowania kremu czekoladowego. Odmierz około szklankę mleka i wlej go do małego rondelka, dodaj do niego cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń czekoladowy i wymieszaj.
Małym strumieniem wlewaj mleko z dodatkami do rondelka i cały czas mieszaj, podgrzewając na małym ogniu. Budyń powinien się zagotować i w pełni rozpuścić. Masa nie może mieć grudek. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj jeszcze czekoladową masę. Śmietanę zagotuj w małym garnku, a następnie dodaj do niej czekoladę połamaną na kawałki. Cały czas mieszaj szpatułką. Możesz zdjąć masę z palnika albo pozostawić na jak najmniejszej mocy. Mieszaj tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.
Masło w pokojowej temperaturze utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj po jednej łyżce ostudzony budyń z dodatkami. Na końcu dodaj też masę czekoladową i miksuj krótko aż do połączenia składników.
Tortownicę wyłóż biszkoptami, następnie wlej krem i wyrównaj szpatułką. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania malinowej masy.
Przygotuj galaretki malinowe rozpuszczając je w 4 szklankach wrzątku. Odstaw je do ostudzenia, najlepiej aby miały pokojową temperaturę, ale jeszcze nie tężały. Rozpuść żelatynę w wodzie i odstaw do napęcznienia.
Ubij śmietanę na sztywną pianę. Wymieszaj ją wraz z galaretkami, delikatnie i dokładnie. Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj składniki. Wyciągnij ciasto z lodówki, ułóż kolejną partię biszkoptów i dodaj masę malinową. Odstaw z powrotem do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Tak przygotowane ciasto możesz udekorować warstwą galaretki, wiórkami albo świeżymi truskawkami.