Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na deser, którego przygotowanie nie wymaga pieczenia? Wypróbuj nasz przepis na ciasto pocałunek słońca – kolorowa i pyszna kostka udoskonali popołudniową kawę.
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 44
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane...
Odsłon: 65
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 17
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 42
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 123
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 44
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane...
Odsłon: 65
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 17
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 42
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 123
Składniki
W pierwszej kolejności przygotuj galaretkę. 2 opakowania galaretki rozpuść w 300 ml wody i odstaw do przestudzenia.
Następnie przygotuj masę kokosową. 200 ml śmietanki podgrzej w rondelku i rozpuść w niej czekoladę. Odstaw do przestudzenia. W kilku łyżkach gorącej wody rozpuść żelatynę i przestudź, by była chłodna (uważaj, by nie zgęstniała!).
300 ml śmietany ubij na sztywno, a następnie bardzo małymi porcjami dodawaj rozpuszczoną w śmietance czekoladę i rozpuszczoną żelatynę. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodaj suche wiórki kokosowe i wymieszaj.
Na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia rozłóż herbatniki, a na nie wyłóż masę kokosową. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy masa kokosowa będzie już sztywna, a galaretka pomarańczowa zacznie nieco tężeć, rozłóż na cieście żelki serduszka. Na górę delikatnie wyłóż gęstniejącą już nieco galaretkę. Całość ponownie wstaw do lodówki. Podawaj, gdy galaretka będzie sztywna.