Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na deser, którego przygotowanie nie wymaga pieczenia? Wypróbuj nasz przepis na ciasto pocałunek słońca – kolorowa i pyszna kostka udoskonali popołudniową kawę.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7819
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 274
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3007
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 581
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7819
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 274
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3007
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 581
Składniki
W pierwszej kolejności przygotuj galaretkę. 2 opakowania galaretki rozpuść w 300 ml wody i odstaw do przestudzenia.
Następnie przygotuj masę kokosową. 200 ml śmietanki podgrzej w rondelku i rozpuść w niej czekoladę. Odstaw do przestudzenia. W kilku łyżkach gorącej wody rozpuść żelatynę i przestudź, by była chłodna (uważaj, by nie zgęstniała!).
300 ml śmietany ubij na sztywno, a następnie bardzo małymi porcjami dodawaj rozpuszczoną w śmietance czekoladę i rozpuszczoną żelatynę. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodaj suche wiórki kokosowe i wymieszaj.
Na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia rozłóż herbatniki, a na nie wyłóż masę kokosową. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy masa kokosowa będzie już sztywna, a galaretka pomarańczowa zacznie nieco tężeć, rozłóż na cieście żelki serduszka. Na górę delikatnie wyłóż gęstniejącą już nieco galaretkę. Całość ponownie wstaw do lodówki. Podawaj, gdy galaretka będzie sztywna.