Przepisy na wielkanocne babki

Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna?

Fot. 123RF/Picsel

Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław Leszczyński, dopatrujący się podobieństwa w nazwie do Ali-Baby, bohatera baśni ze zbioru "Tysiąca i jednej nocy". Nazwa jednak nawiązuje do kształtu ciasta - szeroka, okrągła podstawa, lekko zwężająca się ku górze.

W kuchni staropolskiej pieczenie świątecznych bab było wielkim wydarzeniem, do którego przygotowywano się już kilka dni wcześniej. Wiele zajęć było bardzo czasochłonnych i żmudnych - w moździerzach tłuczono wanilię, przebierano rodzynki (tylko te o odpowiednim kształcie i wielkości nadawały się do użycia), mielono migdały. Wyrabianie ciasta wymagało szczelnego zamknięcia okien - nawet najmniejszy podmuch wiatru mógł spowolnić proces jego rośnięcia. Gotowe baby stanowiły prawdziwą ozdobę wielkanocnego stołu. Całość dopełniał pyszny lukier, różnobarwny mak oraz pachnące konfitury.

Przy pieczeniu bab warto wypróbować jedno z zaleceń mistrzyń w tym fachu - kucharek ukraińskich. W ich tradycji, gotowe wypieki kładzie się na pierzastych poduszkach - ma to zapobiec zbyt szybkiemu stygnięciu, co w efekcie psuje smak ciasta.

 

1. Babka kokosowa

Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

2. Babka ucierana

Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

3. Babka cytrynowa

Fot. Marwianna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

4. Babka bananowa

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

5. Babka majonezowa

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

6. Babka czekoladowa

Fot. Cukieriwanilia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

7. Babka marmurkowa

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

8. Babka drożdżowa

Fot. Gogusia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne pierogi z tuńczykiem i papryką

Pyszne pierogi z tuńczykiem i duszoną papryką, doprawione papryką wędzoną i c...

Odsłon: 70

>60 min
4
Śniadania Owsianka dyniowa

Smaczna i zdrowa owsianka dyniowa idealna na śniadanie w jesienne chłody dają...

Odsłon: 85

15 min
5
>60 min
0
Desery Prosty deserek ryżowy z owocami

Polecam prosty deserek z ryżu i owoców. Został mi ugotowany ryż wiec postano...

Odsłon: 216

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. D...

2
Ewa gotuje Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje"...

3
Ewa gotuje 458. odcinek programu Ewa Gotuje

W 458. odcinku programu "Ewa Gotuje" wybierzemy się w kulinarną podróż po Śląsku. Nie zabraknie sycących i rozgrzewających dań, które zachwycą twoi...

0
Informacje Historyczne osiągnięcie polskiej barmanki

Takiego sukcesu nie osiągnął jeszcze żaden barman z Polski! Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym ko...

0