Ewa_Gotuje

Przepisy na wielkanocne babki

Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna?

Fot. 123RF/Picsel

Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław Leszczyński, dopatrujący się podobieństwa w nazwie do Ali-Baby, bohatera baśni ze zbioru "Tysiąca i jednej nocy". Nazwa jednak nawiązuje do kształtu ciasta - szeroka, okrągła podstawa, lekko zwężająca się ku górze.

W kuchni staropolskiej pieczenie świątecznych bab było wielkim wydarzeniem, do którego przygotowywano się już kilka dni wcześniej. Wiele zajęć było bardzo czasochłonnych i żmudnych - w moździerzach tłuczono wanilię, przebierano rodzynki (tylko te o odpowiednim kształcie i wielkości nadawały się do użycia), mielono migdały. Wyrabianie ciasta wymagało szczelnego zamknięcia okien - nawet najmniejszy podmuch wiatru mógł spowolnić proces jego rośnięcia. Gotowe baby stanowiły prawdziwą ozdobę wielkanocnego stołu. Całość dopełniał pyszny lukier, różnobarwny mak oraz pachnące konfitury.

Przy pieczeniu bab warto wypróbować jedno z zaleceń mistrzyń w tym fachu - kucharek ukraińskich. W ich tradycji, gotowe wypieki kładzie się na pierzastych poduszkach - ma to zapobiec zbyt szybkiemu stygnięciu, co w efekcie psuje smak ciasta.

 

1. Babka kokosowa

Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

2. Babka ucierana

Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

3. Babka cytrynowa

Fot. Marwianna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

4. Babka bananowa

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

5. Babka majonezowa

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

6. Babka czekoladowa

Fot. Cukieriwanilia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

7. Babka marmurkowa

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

8. Babka drożdżowa

Fot. Gogusia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
41
Zupy Krem z pieczonej papryki

Dziś zapodam Wam przepis na mega aromatyczny i pyszny Krem z pieczonej papryk...

Odsłon: 19

>60 min
2
Desery Sernik dyniowy

Sernik z dodatkiem dyni hokkaido, która nada ciastu piękny kolor i lekko orze...

Odsłon: 162

60 min
1
30 min
2
Sałatki Surówka nadmorska

Surówka nadmorska bazuje na kapuście pekińskiej i jajkach, a jej sos z dodatk...

Odsłon: 2514

30 min
4
30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Niebanalne jesienne przepisy Ewy Wachowicz z 488. odcinka programu "Ewy Wachowicz"

Ewa Wachowicz w swoim autorskim programie stawia na sezonowe gotowanie. Nadchodząca jesień to doskonały moment, aby zabrać się za bardziej treściwe...

0
Informacje Pieczarki duszą się na patelni zamiast smażyć? Prosty trik, a będą złociste i chrupiące

Smażenie pieczarek to jedna z najczęstszych czynności, jakie wykonuje się w kuchni. Pasują do zup kremów, dań głównych, sosów do mięs czy wytrawnyc...

1
Informacje Rzadki i wyjątkowy, zbierany tylko przez kilka tygodni. Jakie właściwości ma miód wrzosowy?

Miód wrzosowy uznawany jest za króla miodów i to nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również wszechstronne działanie na organizm. Stanowi o...

2
Informacje Potrawka na jelita i problemy z trawieniem. Zjedz pół godziny przed posiłkiem, szybko poczujesz różnicę

Marzy ci się płaski brzuch po zjedzeniu obiadu? Jeśli często mierzysz się z zaparciami i wzdęciami, wypróbuj potrawkę z jabłek na jelita. Przepis n...

14