Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy spód, krem z awokado i białej czekolady, a do tego słodkie maliny, bezy i listki świeżej, pachnącej mięty
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1271
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1086
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1271
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1086
Składniki
Wykonanie ciasta: Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego, wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Wykonanie kremu: Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, wymieszać i przestudzić. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Awokado zmiksować z serkiem mascarpone i sokiem z limonki. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać krem z awokado i ewentualnie barwnik , delikatnie wymieszać. Kruchy spód posmarować kremem z awokado. Udekorować malinami, pokruszonymi bezami oraz listkami mięty.