Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny i delikatny sernik z polewą czekoladową na małą tortownicę. Możecie przygotować go z mielonego twarogu, ale także użyć dobrej jakości twarogu sernikowego z wiaderka. Sernik jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu.
FORMA: wysoka tortownica o średnicy 18 cm
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 338
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 486
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 996
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1407
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 338
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 486
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 996
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1407
Składniki
>> Ser, jajka i masło wyciągnijcie wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Masło dokładnie ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka, a następnie budyń waniliowy. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i dokładnie mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Tak przygotowaną masę sernikową przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z gorącą wodą, a następnie wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) na około 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 15 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, studzimy tak przez 15 minut i dopiero wyciągamy z piekarnika.
Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą). Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na całkowicie ostudzony sernik. Wierzch dekorujemy całymi orzechami włoskimi oraz wiórkami kokosowymi. Sernik odstawiamy do stężenia polewy, a następnie schładzamy w lodówce.
* Sernik podczas pieczenia mocno urośnie, dlatego wybierzcie wysoką formę (użyłam tortownicy o wysokości 10 cm). Jeśli macie niższą tortownicę, to warto wykonać komin z papieru do pieczenia, aby masa się nie wylała.
WSKAZÓWKI - Ciasta zwykle piekę na środkowej półce piekarnika, ale sernik ustawiam o drabinkę niżej, aby jego wierzch zbytnio się nie przypiekł od górnych grzałek. - Sernik możecie udekorować także polewą z białej czekolady, klasycznym lukrem lub posypać cukrem pudrem.