Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne gołąbki w stylu bałkańskim z pysznym sosem jogurtowym czosnkowo-ziołowym. Zakochacie się w tej potrawie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 900
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2844
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 947
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1694
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14614
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 900
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2844
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 947
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1694
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14614
Składniki
Zaczniemy od przygotowania sosu jogurtowego. Do miseczki wrzucamy jogurt, koper, zioła prowansalskie, posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, całość mieszamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej aby sos się przerobił. Następnie przygotujemy szybkie ciasto naleśnikowe, powinno być tylko trochę bardziej gęste. Do miski wrzucamy jaja, wlewamy mleko, mąkę, pół łyżeczki papryki ostrej mielonej i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej aby ciasto się przerobiło. Następnie, przyprawimy mięso mielone, wrzucamy mięso do większej miski, dorzucamy koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę paprykę i resztę posiekanego czosnku, kumin, resztę papryki ostrej mielonej, tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Już teraz odcinamy końcówkę białej części kapusty, tak około 5-7 cm. Uwalniamy wszystkie liście i wrzucamy do gotującej i osolonej wody, parzymy aż liście zmięknie i będą idealne przy zawijaniu. Wszystkie elementy są już gotowe, tak więc możemy kompletować całą potrawę. Rozkładamy liścia na desce, następnie nakładamy odrobinę mięsa i zawijamy jak zwykłego gołąbka, gdy wszystkie gołąbki będą zawinięte, rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy olej, tak jak przy smażeniu kotletów mielonych, delikatnie maczamy gołąbki w cieście i układamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy aż ciasto ładnie się zarumieni z obu stron i gotowe :-) Gorące gołąbki spożywamy wraz z sosem jogurtowym. Zapraszam serdecznie na krótki film z przepisem i życzę Wszystkim smacznego.