Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z makiem i bakaliami

Mazurek z makiem i bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 3831

Dodano:

Odsłon: 3368

Dość łatwe do wykonania ciasto, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą.

Składniki

  • Na formę 23 cm x 33 cm.
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna 3 szklanki (część może być krupczatki)
  • Masło 200 g
  • Cukier drobny 1/2 szklanki
  • Zimna woda 2 łyżki
  • Śmietana 18% 2 łyżki
  • Żółtka 2 szt.
  • Masa makowa:
  • Mak suchy mielony 200 g
  • Masło 100 g
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Mleko 300 ml
  • Bakalie 300 g (suszona żurawina, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone figi)
  • Polewa:
  • Czekolada z co najmniej 50% kakao 100 g
  • Masło 50 g
  • Miód naturalny 1/2 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Dżem 4 łyżki (u mnie z owoców leśnych)
  • Orzechy włoskie i płatki migdałowe do dekoracji
  • Papier do pieczenia
  • Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Do mąki dodać masło i posiekać nożem na małe kawałeczki.
    Następnie dodać cukier, żółtka, śmietanę, wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto.

    Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 0,5 cm, przykładając foremkę wyciąć kształt dna foremki i przenieść razem z papierem do foremki, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Z pozostałego ciasta zrobić rant w dowolnym kształcie i dokleić do brzegów spodu. Na rogach można ukształtować małe spłaszczone jajeczka, nacinają na nich paski.

    Ciasto piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C.

    Po upieczeniu wyjąć razem z papierem na deskę i wystudzić.

    Upieczony spód posmarować cienką warstwą dżemu i wyłożyć na nim zimną masę makową.

    Wierzch polać polewą i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi.

    Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa zastygła.

  2. Masa makowa:

    Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na około 30 minut.
    Do maku dodać pokrojone masło, gotować ciągle mieszając około 7 minut.

    Następnie dodać utarte jajka z cukrem i mąkę ziemniaczaną i gotować do czasu, aż masa zacznie gęstnieć, pod koniec dodać pokrojone bakalie.

    Masę makową wystudzić i wyłożyć na upieczone ciasto.

  3. Polewa:

    Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu, aż polewa będzie jednolita i lśniąca.

    Polewę wylać na wierzch ciasta i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 marca Ania, to ma być łatwe ciacho? ;)
No way, nie dla mnie, ale jakbym takie dostał, to pewnie okruchy by z niego zostały xD

Super wygląda i zapewne świetnie smakuje :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń