Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-04-2025
mikser, forma na babkę
Wielkanocne babki to jedne z tych ciast, które idealnie dopasują się do twoich preferencji. Dla miłośników wypieków z drożdżami najlepszym wyborem będzie babka drożdżowa. Dobrze sprawdzi się również babka piaskowa cytrynowa. Fani bakalii mogą skusić się na babkę keksową. Jeśli lubisz nowinki kulinarne i z chęcią wypróbowujesz przepisowe nowinki, możesz zrobić babkę dubajską.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2160
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 222
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2160
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 222
Składniki
Wielkanocna babka na oleju roślinnego to przepis, który warto zacząć od wyjęcia składników z lodówki. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Następnie składniki na babkę wielkanocną dokładnie mieszamy.
Cytrynę myjemy, sparzamy gorącą wodą. Skórkę cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka wbijamy do miski, ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy olej roślinny i skórkę cytrynową. Składniki mieszamy.
Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche składniki. Ciasto na babkę mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószmy mąką, bułką tartą lub wiórkami kokosowymi. Ciasto wlewamy do formy.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Pieczenie babki wielkanocnej będzie trwało ok. 50 minut z górną grzałką.
Upieczoną wielkanocną babkę studzimy, wyjmujemy z formy, dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.