Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka dubajska wpisuje się smakowicie w wiralową modę na dubajską czekoladę. Wpisze się także w świąteczne menu!
Forma na babkę z kominem 23 cm
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Posiekaj ciasto kataifi i usmaż na maśle na złocisty kolor. Odstaw do przestudzenia. Delikatnie wymieszaj z kremem pistacjowym, pastą tahini i miodem. Schłodź w lodówce.
Przesiej do miski mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Oddziel białka jaj od żółtek. Czekoladę drobno posiekaj.
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym żółtku.
Partiami przesiej do masy maślanej sypkie składniki. Mieszaj ciasto szpatułką – krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj też posiekaną czekoladę.
Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
Przełóż połowę ciasta do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do babki z kominem o pojemności około 2,5 l (około 23 cm średnicy). Równomiernie rozłóż w cieście niewielkie porcje farszu (nakładaj go łyżką). Zalej resztą ciasta.
Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ostudź na kratce.
Podgrzej w rondelku śmietanę. Pokrusz do niej 75 g mlecznej czekolady (resztę zetrzyj na grubych oczkach tarki). Gdy czek0lada się roztopi, wymieszaj na gładką polewę. Oblej nią wystudzoną babkę. Oprósz wiórkami czekolady.