Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka drożdżowa to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole, a także w wielkanocnym koszyczku. Ta wersja tego klasycznego ciasta jest nie tylko pyszna, miękka i delikatna. Szczypta soli podbije słodki smak babki, a dodatek bakalii nada jej charakteru. Wygląda też bardzo efektownie, z gwiazdą uformowaną na szczycie. Babka pozostaje świeża nawet przez kilka dni. Świetnie smakuje posypana cukrem pudrem czy polana czekoladową polewą.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21618
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21618
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Składniki
Do miseczki wlej ciepłą wodę i połowę ciepłego mleka. Dodaj drożdże oraz łyżkę cukru. Wymieszaj całość.
W osobnej miseczce ubij jajko z pozostałym mlekiem, olejem, pozostałym cukrem i szczyptą soli. Wlej roztwór drożdży i mąkę. Całość wymieszaj na gładkie ciasto przez ok. 5-7 minut. Uformuj kulę i przykryj ją lnianą ściereczką. Zostaw na godzinę w ciepłym miejscu.
Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt. Posmaruj go miękkim masłem, równomiernie pokrywając całą powierzchnię. Posyp mieszanką keksową.
Prostokąt zwiń w ciasny rulonik, a następnie uformuj ślimaka. Przełóż go do formy na babkę bez komina o średnicy 20 cm.
Ciasto ponownie przykryj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Piecz babkę drożdżową przez ok. 40 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij i posyp ciasto cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.