Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka drożdżowa to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole, a także w wielkanocnym koszyczku. Ta wersja tego klasycznego ciasta jest nie tylko pyszna, miękka i delikatna. Szczypta soli podbije słodki smak babki, a dodatek bakalii nada jej charakteru. Wygląda też bardzo efektownie, z gwiazdą uformowaną na szczycie. Babka pozostaje świeża nawet przez kilka dni. Świetnie smakuje posypana cukrem pudrem czy polana czekoladową polewą.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6091
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6091
Składniki
Do miseczki wlej ciepłą wodę i połowę ciepłego mleka. Dodaj drożdże oraz łyżkę cukru. Wymieszaj całość.
W osobnej miseczce ubij jajko z pozostałym mlekiem, olejem, pozostałym cukrem i szczyptą soli. Wlej roztwór drożdży i mąkę. Całość wymieszaj na gładkie ciasto przez ok. 5-7 minut. Uformuj kulę i przykryj ją lnianą ściereczką. Zostaw na godzinę w ciepłym miejscu.
Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt. Posmaruj go miękkim masłem, równomiernie pokrywając całą powierzchnię. Posyp mieszanką keksową.
Prostokąt zwiń w ciasny rulonik, a następnie uformuj ślimaka. Przełóż go do formy na babkę bez komina o średnicy 20 cm.
Ciasto ponownie przykryj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Piecz babkę drożdżową przez ok. 40 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij i posyp ciasto cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.