Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty lukier z cytrynową nutą. Idealny do ciast i świątecznych deserów. Znakomicie komponuje się z babką, ciastem ucieranym, drożdżówkami, pączkami i pierniczkami. Po udekorowaniu najlepiej odstawić ciasto na minimum 30 minut do zastygnięcia polewy. Jak zrobić lukier cytrynowy? Przygotowanie lukru cytrynowego jest bardzo proste. Warto jednak pamiętać o dwóch podstawowych zasadach, aby polewa wyszła idealna. Po pierwsze: sok, który wyciśniesz z cytryny, przelej przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych kawałków miąższu. Musi idealnie klarowny. Po drugie: nie dodawaj do soku z cytryny całej ilości cukru pudru na raz. Najpierw wsyp około 120 g i dokładnie utrzyj z sokiem. Sprawdź konsystencję, jeśli będzie zbyt luźna, dodaj pozostałą część cukru. Lukrem dekorować zimne, czy ciepłe ciasto? Lukrem cytrynowym najlepiej dekorować już przestudzone ciasto. Jeśli udekorujemy nim ciepły wypiek, lukier może popękać.
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 257
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1864
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 257
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1864
Składniki
Cukier puder przełóż do miski. Dodaj 3 łyżki soku z cytryny. Składniki połącz ze sobą przy użyciu rózgi kuchennej. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty możesz stopniowo dodawać po kilka kropel soku z cytryny lub wody. Jeśli natomiast wyjdzie za rzadki, dodaj odrobinę cukru pudru. Do pierników i małych ciasteczek sprawdzi się gęsty lukier. Do babek, ciast ucieranych i drożdżówek wykorzystaj rzadszy, bardziej płynny lukier.
Lukier wykorzystaj od razu po przygotowaniu.