Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z mintaja w sosie cytrynowym, z wyraźną maślaną nutą to idealne, piątkowe danie, które charakteryzuje się lekkością i orzeźwiającym aromatem. Całość przygotujesz w zaledwie 15 minuty, dzięki czemu sprawdza się nawet wtedy, gdy nie masz wiele czasu, a mimo wszystko chcesz zaserwować coś wyjątkowego i ekskluzywnego.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1119
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1119
Składniki
Rybę osusz za pomocą papierowych ręczników. Posyp ją niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie mąki. Rozprowadź ją palcami, obróć i powtórz. Strząśnij nadmiar mąki.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż rybę na wysokim ogniu przez 1-2 minuty, do ładnego zrumienienia na brzegach. Odwróć ją i smaż przez kolejne 2 minuty.
Natychmiast przełóż mintaja na talerz.
Przygotuj sos.
W rondelku rozpuść masło i smaż je do ładnego zbrązowienia, przez 4-5 minut. Zdejmij garnek z ognia.
Dodaj świeżo przeciśnięty sok z cytryny i ubijaj całość przez ok. 20 sekund. Dopraw solą i pieprzem, a także posiekanymi kaparami, szczypiorkiem i papryczką.
Przygotowanym sosem polej rybę na talerzu.
Filet z mintaja w sosie cytrynowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Serwuj udekorowanego plasterkami limonki.