Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pistacje biją ostatnio rekordy popularności dzięki dubajskiej czekoladzie. Bliskowschodni deser jest wykwintny, oryginalny, niezwykle smaczny, ale trudno uznać go za zdrową przekąskę. Jeśli i ty jesteś pod wpływem mody na pistacje z czekoladą, wypróbuj przepis na pistacjowe kulki mocy! To zaskakujące połączenie składników to źródło słodyczy, a zarazem cennych dla zdrowia substancji.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5546
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1028
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5136
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1466
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5546
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1028
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5136
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1466
Składniki
Ugotuj groszek al dente (około 10 minut) w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przestudź. Połącz ze szpinakiem i syropem z agawy. Zblenduj na gładką masę.
Obierz pistacje z łupin. Odłóż około 1/3 i drobno posiekaj. Resztę połącz z płatkami migdałowymi i zmiel w malakserze na proszek.
Połącz masę z groszku z proszkiem orzechowym. Dodaj 1-2 łyżki jogurtu – do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masa powinna być dość gęsta, a zarazem kleista.
Dodaj cynamon, kardamon i ziarenka z laski wanilii. Wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Schłodź w lodówce.
Pokrusz do rondelka czekoladę, połącz z masłem i roztop. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy polewa zacznie tężeć, po kolei zanurzaj w niej nabite na wykałaczkę kulki. Obtaczaj w posiekanych pistacjach. Odkładaj na talerz. Gotowe wstaw z powrotem do lodówki na 1-2 godziny – do czasu, aż polewa całkowicie zastygnie.