Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pistacje biją ostatnio rekordy popularności dzięki dubajskiej czekoladzie. Bliskowschodni deser jest wykwintny, oryginalny, niezwykle smaczny, ale trudno uznać go za zdrową przekąskę. Jeśli i ty jesteś pod wpływem mody na pistacje z czekoladą, wypróbuj przepis na pistacjowe kulki mocy! To zaskakujące połączenie składników to źródło słodyczy, a zarazem cennych dla zdrowia substancji.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336678
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3969
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423094
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2577
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336678
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3969
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423094
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2577
Składniki
Ugotuj groszek al dente (około 10 minut) w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przestudź. Połącz ze szpinakiem i syropem z agawy. Zblenduj na gładką masę.
Obierz pistacje z łupin. Odłóż około 1/3 i drobno posiekaj. Resztę połącz z płatkami migdałowymi i zmiel w malakserze na proszek.
Połącz masę z groszku z proszkiem orzechowym. Dodaj 1-2 łyżki jogurtu – do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masa powinna być dość gęsta, a zarazem kleista.
Dodaj cynamon, kardamon i ziarenka z laski wanilii. Wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Schłodź w lodówce.
Pokrusz do rondelka czekoladę, połącz z masłem i roztop. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy polewa zacznie tężeć, po kolei zanurzaj w niej nabite na wykałaczkę kulki. Obtaczaj w posiekanych pistacjach. Odkładaj na talerz. Gotowe wstaw z powrotem do lodówki na 1-2 godziny – do czasu, aż polewa całkowicie zastygnie.