Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczna i smaczna zupa paprykowa, którą przygotujesz z zaledwie kilku składników. Jest pełna witamin (C, A, K, B oraz E), a także żelaza, potasu oraz wapnia. Możesz przygotować ją na wiele wariantów: w postaci kremu, bardziej pikantną, czy z dodatkiem fety. W każdej odsłonie smakuje rewelacyjnie, ale najlepiej, gdy zrobisz ją z pieczonych warzyw! Aż trudno uwierzyć, że wystarczy kilka składników do przygotowania tej zupy. Odpowiednio podana odnajdzie się również na uroczystym stole. Pyszna, odżywcza i zdrowa! Wzmocni odporność i poprawi nastrój.
garnek, talerz, nóż, deska do krojenia, papier do pieczenia
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 33
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3373
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 376
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5476
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5092
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 33
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3373
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 376
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5476
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5092
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Papryki przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i ułóż na blasze skórką do góry. Papryczkę chili pokrój w małe kawałki.
Czosnek przekrój na pół, pozostawiając go w łupinach. Cebule obierz i również przekrój na pół. Świeże pomidory przetnij na pół. Warzywa ułóż na blaszce, na której jest papier do pieczenia. Polej każde warzywo na wierzchu oliwą z oliwek, a następnie przypraw solą, pieprzem, oregano lub tymiankiem, a także papryką słodką i wędzoną.
Piecz przez 35 minut w 200 stopniach, aż warzywa zmiękną i będą delikatnie opieczone z wierzchu. Kontroluj poziom podpieczenia. Najlepiej raz na jakiś czas przemieszaj warzywa.
Gdy papryki będą gotowe, przełóż je na talerz i owiń z zewnątrz folią aluminiową. Po kilkunastu minutach obierz papryki ze skórek. Przekrój na mniejsze połowy i przerzuć do większego garnka.
Upieczony czosnek wyciśnij i wrzuć do garnka. Tak samo zrób z pomidorami i cebulą.
Wlej bulion i dopraw papryką, solą i pieprzem. Zblenduj zupę na gładką masę. Podgrzej przez 5-10 minut. Możesz dodać odrobinę śmietanki, aby zupa była bardziej kremowa.
Pokrój chleb mniejsze kawałki.
Posyp chleb solą i tymiankiem. Na patelni rozetrzyj jedną łyżkę oliwy z oliwek lub oleju i podsmaż kawałki chleba na złoty kolor. Dopraw solą i pieprzem. Gdy będą delikatnie podpieczone, dodaj czosnek w kosteczce i przez minutę smaż z grzankami.
Zupę przelej do głębokiego talerza, na środek dodaj grzanki i możesz górę udekorować zieleniną. Możesz również polać wierzch śmietanką.