Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta z jabłkami należą do deserów, które często pojawiają się w kuchni polskiej. W 536. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradziła swój przepis na błyskawiczne ciasto maślane z jabłkami. Inspiracją do stworzenia tej receptury był francuski przepis. Będzie idealnym smakołykiem, który możesz zaserwować gościom do kawy lub herbaty.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4563
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 723
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 318
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14638
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4563
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 723
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 318
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14638
Składniki
Masło roztopić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Przyprawić cynamonem, posłodzić i podsmażyć.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier i utrzeć. Wlać masło i zmiksować. Wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować. Białka ubić. Pianę dodać do żółtek z masłem. Wymieszać na niskich obrotach. Dorzucić podsmażone jabłka. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne.