Dania jednogarnkowe

Wiele osób uważa, że kuchnia wegetariańska jest nudna i zwykle ogranicza się do wąskiego wachlarza dań. Aby udowodnić, że tak nie jest, prezentujemy wam wegetariańskie przepisy na każdy dzień tygodnia.

Fot. 123RF/Picsel

Jesteś wegetarianinem? Odwiedza cię ktoś, kto nie je mięsa? A może po prostu sam masz ochotę spróbować, jak smakują wegetariańskie przepisy? Z nami nie grozi ci nuda. Oto bezmięsne propozycje na każdy dzień tygodnia.

Poniedziałek: Pieczone krokiety z pieczarkami

Pieczone krokiety z pieczarkami

Fot. Szegfowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Każdy uwielbia krokiety. Te powinny zainteresować was z dwóch powodów. Po pierwsze jest to świetny pomysł na obiad bez mięsa, a po drugie to także odchudzona wersja krokietów, które zwykle smaży się na dużej ilości tłuszczu.

Wtorek: Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane- zaparzane

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane powinien znać każdy. Jeśli do tej pory nie znaleźliście swojego ideału, koniecznie przetestujcie ten.

Środa: Wegańskie papryki faszerowane

Wegańskie papryki faszerowane

Fot. Vegewiorka na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Doskonały pomysł na smaczny, sycący i bezmięsny obiad. Wegetariański przepis, który z pewnością spodoba się nawet zadeklarowanym mięsożercom.

Czwartek: Makaron z warzywami na zielono
Makaron z warzywami na zielono

Fot. Obserwator na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Nic tak nie poprawia humoru jak miseczka smakowitego makaronu w tak apetycznym kolorze. Cudo!

Piątek: Pierogi z brokułami, fetą i prażonym słonecznikiem

Pierogi z brokułami, fetą i prażonym słonecznikiem

Fot. Fiolinea na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Jedliście już pierogi w takim wydaniu? Są zdecydowanie smaczniejsze niż ich mięsna wersja.

Sobota: Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy

Fot. Dobra-zonka-w-kuchni na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Tak przygotowane kotlety można wykorzystać na wiele sposobów - możecie zjeść je solo lub jako alternatywę dla mięsa w burgerze. Warto też przygotować ich mniejszą wersję i zaserwować jako przekąskę na przyjęciu.

Niedziela: Brązowy ryż z pieczarkami i oscypkiem

Brązowy ryż z pieczarkami i oscypkiem

Fot. KatarzynaM na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Ryż z pieczarkami to fantastyczna propozycja na szybki bezmięsny obiad. Zamiast tracić czas na gotowanie, będziecie mogli poświęcić go np. rodzinie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1785

30 min
10
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 393

15 min
10
>60 min
7
Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2916

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8