Oto lżejsza wersja popularnych, smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym. Przy ich robieniu skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki, gdzie do ciasta dodaje się olej.
Pieczone krokiety z pieczarkami
Składniki
- Naleśniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mleka
- 5 jajek L
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- .
- Farsz:
- 2 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu, sól do smaku
- olej
- .
- Dodatkowo:
- 2-3 jajka
- bułka tarta
Składniki
- Naleśniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mleka
- 5 jajek L
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- .
- Farsz:
- 2 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu, sól do smaku
- olej
- .
- Dodatkowo:
- 2-3 jajka
- bułka tarta

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche.
Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem.
Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut do zarumienienia.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 100

Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośred...
Odsłon: 124

Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1464

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 965
Ostatnio komentowane przepisy

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 100

Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośred...
Odsłon: 124

Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1464

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 965



Składniki
- Naleśniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mleka
- 5 jajek L
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- .
- Farsz:
- 2 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu, sól do smaku
- olej
- .
- Dodatkowo:
- 2-3 jajka
- bułka tarta
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche.
Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem.
Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut do zarumienienia.