Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-11-2016
Cóż to za smaczne pierogi! I w dodatku zdrowe! Idealne dla dzieci i dorosłych. U mnie w rodzinie to Panowie prosili o dokładkę. Ich smaku nie da się porównać do niczego, po prostu trzeba spróbować! :)
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 399
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2921
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 399
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2921
Składniki
Oba rodzaje mąki na ciasto przesiewamy do dużej miski, dodajemy jajko, sól i mieszamy widelcem. Dolewamy powoli wrzątek, ciągle mieszając. Następnie dodajemy oliwę lub masło i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut i przykrywamy ściereczką - żeby odpoczęło.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku na miękko. Odcedzamy przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Blenderem miksujemy warzywa - ale nie za drobno. Dodajemy pokruszony ser feta, czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę z cytryny - doprawiamy solą i pieprzem. Całość rozgniatamy widelcem do połączenia się składników.
Słonecznik prażymy na suchej tefolonowej patelni do czasu, aż zacznie pachnieć. 4 łyżki dokładamy do farszu - resztę odstawiamy do posypania.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kółka i za każdym razem kładziemy czubatą łyżeczkę farszu. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku - ok. 3 minuty od czasu jak wypłyną. Pierożki podajemy skropione oliwą z oliwek i posypane prażonym słonecznikiem.