Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz śniadania na ciepło? A może szukasz sycącej przekąski z sezonowymi warzywami? Tarta ze szparagami i beszamelem to dobry wybór!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 620
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1293
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458031
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1551
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2320
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 620
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1293
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458031
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1551
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2320
Składniki
Rozwiń ciasto i wyłóż nim formę do tarty, delikatnie dociskając do brzegów. Nakłuj spód widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 10 minut. Następnie wyjmij i odstaw.
Boczek pokrój w kostkę, pozbywając się grubej skóry. Cebulę posiekaj drobno. Tak samo zrób z obranym czosnkiem. Na suchej patelni podsmaż go często mieszając aż będzie chrupiący. Przełóż na talerz, a na pozostałym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj czosnek, smaż jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia.
Teraz przygotuj szparagi. Odłam zdrewniałe końce. Jeśli są grube, przekrój je wzdłuż na pół, ale nie jest to konieczne. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3–4 minuty aż będą półmiękkie. Odcedź i odstaw.
Przygotuj sos beszamelowy. W rondlu roztop masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gdy sos będzie gładki i jednolity, zdejmij go z ognia.
Ser zetrzyj na tarce. Na podpieczony spód wyłóż podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczek. Zalej całość sosem beszamelowym, ułóż szparagi i posyp startym serem.
Wstaw tartę ze szparagami i beszamelem do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 20–25 minut aż sos się zetnie, a wierzch z serem lekko zarumieni.
Podawaj na ciepło.