Co powiesz na babkę pistacjową z orzeźwiającym lukrem z limonki? To idealne połączenie!
Babka pistacjowa
Składniki
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 200 g masła do wysmarowania formy
- 120 g cukru pudru
- 200 g pistacji
- 100 g śmietany 12%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier limonkowy:
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki soku z limonki
- skórka z limonki
Dodatkowo:
- garść pistacji do dekoracji
Składniki
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 200 g masła do wysmarowania formy
- 120 g cukru pudru
- 200 g pistacji
- 100 g śmietany 12%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier limonkowy:
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki soku z limonki
- skórka z limonki
Dodatkowo:
- garść pistacji do dekoracji

Potrzebne przybory kuchenne
Forma o średnicy 21 cm.
Etapy przygotowania
Pistacje wyłuskaj i zmiel na bardzo drobną konsystencję, która przypomina piasek.
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, jedno po drugim. Cały czas miksuj na średnich obrotach.
W osobnej misce przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsyp pistacje i zamieszaj. Dodaj produkty sypkie to przygotowanej masy. Zmiksuj.
Do ciasta dodaj teraz śmietanę i wymieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników.
Formę do babki o średnicy ok. 21 cm wysmaruj masłem. Wylej ciasto i włóż je do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Piecz około 40-45 minut aż do suchego patyczka. Wyciągnij babkę pistacjową i odstaw ją do wystudzenia.
W tym czasie zrób lukier limonkowy. Jeśli limonki są ekologiczne, umyj je i zetrzyj odrobinę skórki. Jeśli nie, sparz je wrzątkiem i dopiero wtedy zetrzyj na tarce.
Cukier puder połącz z sokiem z limonki i skórką. Mieszaj aż powstanie gęsta, ale lejąca się pasta. Wylej ją na wierzch babki. Udekoruj garścią posiekanych pistacji.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 142
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 142



Składniki
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 200 g masła do wysmarowania formy
- 120 g cukru pudru
- 200 g pistacji
- 100 g śmietany 12%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki soku z limonki
- skórka z limonki
- garść pistacji do dekoracji
Pistacje wyłuskaj i zmiel na bardzo drobną konsystencję, która przypomina piasek.
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, jedno po drugim. Cały czas miksuj na średnich obrotach.
W osobnej misce przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsyp pistacje i zamieszaj. Dodaj produkty sypkie to przygotowanej masy. Zmiksuj.
Do ciasta dodaj teraz śmietanę i wymieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników.
Formę do babki o średnicy ok. 21 cm wysmaruj masłem. Wylej ciasto i włóż je do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Piecz około 40-45 minut aż do suchego patyczka. Wyciągnij babkę pistacjową i odstaw ją do wystudzenia.
W tym czasie zrób lukier limonkowy. Jeśli limonki są ekologiczne, umyj je i zetrzyj odrobinę skórki. Jeśli nie, sparz je wrzątkiem i dopiero wtedy zetrzyj na tarce.
Cukier puder połącz z sokiem z limonki i skórką. Mieszaj aż powstanie gęsta, ale lejąca się pasta. Wylej ją na wierzch babki. Udekoruj garścią posiekanych pistacji.