Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiesz na babkę pistacjową z orzeźwiającym lukrem z limonki? To idealne połączenie!
Forma o średnicy 21 cm.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15701
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4730
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 400
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15701
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4730
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 400
Składniki
Pistacje wyłuskaj i zmiel na bardzo drobną konsystencję, która przypomina piasek.
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, jedno po drugim. Cały czas miksuj na średnich obrotach.
W osobnej misce przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsyp pistacje i zamieszaj. Dodaj produkty sypkie to przygotowanej masy. Zmiksuj.
Do ciasta dodaj teraz śmietanę i wymieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników.
Formę do babki o średnicy ok. 21 cm wysmaruj masłem. Wylej ciasto i włóż je do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Piecz około 40-45 minut aż do suchego patyczka. Wyciągnij babkę pistacjową i odstaw ją do wystudzenia.
W tym czasie zrób lukier limonkowy. Jeśli limonki są ekologiczne, umyj je i zetrzyj odrobinę skórki. Jeśli nie, sparz je wrzątkiem i dopiero wtedy zetrzyj na tarce.
Cukier puder połącz z sokiem z limonki i skórką. Mieszaj aż powstanie gęsta, ale lejąca się pasta. Wylej ją na wierzch babki. Udekoruj garścią posiekanych pistacji.