Odchudzające sałatki - przepisy, które warto znać

Czy walka ze zbędnymi kilogramami musi wiązać się z nieustannymi wyrzeczeniami? Nic z tych rzeczy! Wystarczy jedynie uzbroić się w odpowiednie przepisy.

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Warzywa są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych i z tym faktem nie dyskutuje żaden dietetyk. Zawarte w nich witaminy i mikroelementy sprawiają, że nasz organizm poprawnie rozwija się i funkcjonuje. Dlatego też każda zrównoważona dieta zawiera w sobie bardzo dużo warzyw. Jest to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu, bez zjadania pustych kalorii. Co więcej, wiele badań wykazało, iż osoby regularnie spożywające warzywa, są w znacznie mniejszym stopniu zagrożone wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Równie istotnym elementem skutecznych diet jest błonnik. Dzięki niemu szybciej i dłużej czujemy się najedzeni, a napady wilczego głodu przestają nam zagrażać.

Zdrowe tłuszcze w sałatkach

Warto również pamiętać, że w czasie odchudzania wcale nie musimy rygorystycznie eliminować tłuszczu z diety, gdyż nie wszystkie jego rodzaje są sobie równe. Nie każdy tłuszcz spowoduje, że przytyjemy, a niektóre z nich są wręcz niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Istnieją produkty, których spożycie jest bardzo wskazane, mimo iż zawierają w sobie całkiem sporo tłuszczu. Mowa tutaj np. o awokado, orzechach oraz niektórych rybach. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe to prawdziwa bomba zdrowia, dzięki której wzmocnimy układ odpornościowy oraz uchronimy się przed wieloma chorobami.

Czy odchudzająca sałatka musi być niskokaloryczna?

A co z kaloriami? Czy w czasie diety zawsze należy je skrupulatnie zliczać? Niekoniecznie! Wielu z nas uważa, że kalorie są najlepszą metodą, pozwalającą ocenić czy posiłek jest zdrowy, czy nie. Tymczasem jest spora różnica pomiędzy 200 kaloriami, które zjemy pod postacią warzyw, a batonikiem, mającym taką samą wartość energetyczną. Oczywiście, kalorie nie są informacją, którą możemy zupełnie zbagatelizować, jednak znacznie bardziej powinniśmy się skupić na substancjach odżywczych, zawartych w danym produkcie. Czytając etykiety, zwracajmy uwagę ile dodanego cukru lub niezdrowego tłuszczu znajdziemy w produktach. Te informacje powiedzą nam zdecydowanie więcej o danym towarze niż liczba kalorii. Większość skutecznych diet przedkłada produkty zdrowe ponad te niskokaloryczne, dzięki czemu oferują nam urozmaicone i naprawdę smaczne jadłospisy. W ten sposób łatwiejszym staje się zrealizowanie dietetycznych postanowień i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych, a zrzucenie wagi będzie jedynie naturalnym efektem ubocznym zmiany stylu życia.

Świetnym sposobem na zdrowe odchudzanie jest włączenie do menu zdrowych i sycących sałatek, zawierających w sobie produkty, które przyspieszą i usprawnią ten proces. Oto kilka ciekawych przepisów, które przygotowała nasze redakcja oraz użytkownicy Smakera.

1. Sałatka z awokado

 Sałatka z awokado Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tłuszcze zawarte w awokado są niezwykle zdrowe i zawierają w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Jednym z efektów częstego spożywania potraw, które zawierają awokado, jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

2. Surówka z kapusty kiszonej

 Surówka z kapusty kiszonej Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dzięki kiszonym warzywom możemy skutecznie obniżyć poziom cholesterolu oraz usprawnić nasz układ trawienny. Co więcej, badania wykazały, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w kiszonkach, usprawniają komunikację pomiędzy przewodem pokarmowy i mózgiem. Dzięki temu szybciej poczujemy się syci i utrzymamy ten stan na dłużej.

3. Pikantna sałatka z parmezanem

 Pikantna sałatka z parmezanem Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie od dziś wiadomo, że zawarta w ostrej papryce kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do spalania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Chcąc na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Możecie też, tak jak nasza użytkowniczka, dodać ją do sałatki.

4. Sałatka z fasolą i tuńczykiem

 Sałatka z fasolą i tuńczykiem Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W warzywach strączkowych znajdziemy sporą ilość błonnika, który przyśpiesza i reguluje pracę układu trawiennego, sprawiając jednocześnie, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni. Właśnie z tego powodu warto jak najczęściej jeść fasolę, ciecierzycę lub bób.

5. Sałatka z kaszą

 Sałatka z kaszą Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kasza to niezastąpiony składnik diety, zwłaszcza dla osób, starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Nie zawiera zbyt wielu kalorii, ale za to w jego składzie znajdziemy cenny błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości oraz zapobiega napadom wilczego głodu, a tym samym podjadaniu między posiłkami.

6. Wiosenna sałatka z jajkiem

 Wiosenna sałatka z jajkiem Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

7. Fit sałatka

 Fit sałatka Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dzięki zawartości soczewicy i delikatnego indyka pieczonego masz gwarancję długotrwałego uczucie sytości. Sałatka jest idealna do podania z chrupiącym, lekkim pieczywem lub jako samodzielny posiłek.

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Sylwia Cisowska

Zobacz także:

Prosty do zrobienia, ale jaki pyszny. Chrupiący jabłecznik Wikarego »

Wystarczy dodać łyżeczkę do gotującego się bobu. Będzie miał piękny kolor i intensywny smak »

Wiosenny dodatek do obiadu na piękną cerę. Oto Surówka Ślicznotka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 29

15 min
5
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 29

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

17
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25