Odchudzające sałatki - przepisy, które warto znać

Czy walka ze zbędnymi kilogramami musi wiązać się z nieustannymi wyrzeczeniami? Nic z tych rzeczy! Wystarczy jedynie uzbroić się w odpowiednie przepisy.

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Warzywa są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych i z tym faktem nie dyskutuje żaden dietetyk. Zawarte w nich witaminy i mikroelementy sprawiają, że nasz organizm poprawnie rozwija się i funkcjonuje. Dlatego też każda zrównoważona dieta zawiera w sobie bardzo dużo warzyw. Jest to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu, bez zjadania pustych kalorii. Co więcej, wiele badań wykazało, iż osoby regularnie spożywające warzywa, są w znacznie mniejszym stopniu zagrożone wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Równie istotnym elementem skutecznych diet jest błonnik. Dzięki niemu szybciej i dłużej czujemy się najedzeni, a napady wilczego głodu przestają nam zagrażać.

Zdrowe tłuszcze w sałatkach

Warto również pamiętać, że w czasie odchudzania wcale nie musimy rygorystycznie eliminować tłuszczu z diety, gdyż nie wszystkie jego rodzaje są sobie równe. Nie każdy tłuszcz spowoduje, że przytyjemy, a niektóre z nich są wręcz niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Istnieją produkty, których spożycie jest bardzo wskazane, mimo iż zawierają w sobie całkiem sporo tłuszczu. Mowa tutaj np. o awokado, orzechach oraz niektórych rybach. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe to prawdziwa bomba zdrowia, dzięki której wzmocnimy układ odpornościowy oraz uchronimy się przed wieloma chorobami.

Czy odchudzająca sałatka musi być niskokaloryczna?

A co z kaloriami? Czy w czasie diety zawsze należy je skrupulatnie zliczać? Niekoniecznie! Wielu z nas uważa, że kalorie są najlepszą metodą, pozwalającą ocenić czy posiłek jest zdrowy, czy nie. Tymczasem jest spora różnica pomiędzy 200 kaloriami, które zjemy pod postacią warzyw, a batonikiem, mającym taką samą wartość energetyczną. Oczywiście, kalorie nie są informacją, którą możemy zupełnie zbagatelizować, jednak znacznie bardziej powinniśmy się skupić na substancjach odżywczych, zawartych w danym produkcie. Czytając etykiety, zwracajmy uwagę ile dodanego cukru lub niezdrowego tłuszczu znajdziemy w produktach. Te informacje powiedzą nam zdecydowanie więcej o danym towarze niż liczba kalorii. Większość skutecznych diet przedkłada produkty zdrowe ponad te niskokaloryczne, dzięki czemu oferują nam urozmaicone i naprawdę smaczne jadłospisy. W ten sposób łatwiejszym staje się zrealizowanie dietetycznych postanowień i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych, a zrzucenie wagi będzie jedynie naturalnym efektem ubocznym zmiany stylu życia.

Świetnym sposobem na zdrowe odchudzanie jest włączenie do menu zdrowych i sycących sałatek, zawierających w sobie produkty, które przyspieszą i usprawnią ten proces. Oto kilka ciekawych przepisów, które przygotowała nasze redakcja oraz użytkownicy Smakera.

1. Sałatka z awokado

 Sałatka z awokado Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tłuszcze zawarte w awokado są niezwykle zdrowe i zawierają w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Jednym z efektów częstego spożywania potraw, które zawierają awokado, jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

2. Surówka z kapusty kiszonej

 Surówka z kapusty kiszonej Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dzięki kiszonym warzywom możemy skutecznie obniżyć poziom cholesterolu oraz usprawnić nasz układ trawienny. Co więcej, badania wykazały, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w kiszonkach, usprawniają komunikację pomiędzy przewodem pokarmowy i mózgiem. Dzięki temu szybciej poczujemy się syci i utrzymamy ten stan na dłużej.

3. Pikantna sałatka z parmezanem

 Pikantna sałatka z parmezanem Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie od dziś wiadomo, że zawarta w ostrej papryce kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do spalania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Chcąc na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Możecie też, tak jak nasza użytkowniczka, dodać ją do sałatki.

4. Sałatka z fasolą i tuńczykiem

 Sałatka z fasolą i tuńczykiem Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W warzywach strączkowych znajdziemy sporą ilość błonnika, który przyśpiesza i reguluje pracę układu trawiennego, sprawiając jednocześnie, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni. Właśnie z tego powodu warto jak najczęściej jeść fasolę, ciecierzycę lub bób.

5. Sałatka z kaszą

 Sałatka z kaszą Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kasza to niezastąpiony składnik diety, zwłaszcza dla osób, starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Nie zawiera zbyt wielu kalorii, ale za to w jego składzie znajdziemy cenny błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości oraz zapobiega napadom wilczego głodu, a tym samym podjadaniu między posiłkami.

6. Wiosenna sałatka z jajkiem

 Wiosenna sałatka z jajkiem Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

7. Fit sałatka

 Fit sałatka Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dzięki zawartości soczewicy i delikatnego indyka pieczonego masz gwarancję długotrwałego uczucie sytości. Sałatka jest idealna do podania z chrupiącym, lekkim pieczywem lub jako samodzielny posiłek.

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Sylwia Cisowska

Zobacz także:

Prosty do zrobienia, ale jaki pyszny. Chrupiący jabłecznik Wikarego »

Wystarczy dodać łyżeczkę do gotującego się bobu. Będzie miał piękny kolor i intensywny smak »

Wiosenny dodatek do obiadu na piękną cerę. Oto Surówka Ślicznotka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z pomidorów i cebuli

Sałatka z pomidorów i cebuli to najprostsza z letnich sałatek, ale jakże smak...

Odsłon: 746

15 min
3
Dodatki fasolka duszona

Tym razem zielona fasolka szparagowa podana z ziołowym sosem śmietanowym. Wsp...

Odsłon: 114

30 min
3
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 326

30 min
6
Przetwory Ogórki z papryką do spiżarni

Bardzo lubimy taki zestaw -ogórki marynowane i papryka. Zimą możemy zrobić z...

Odsłon: 246

60 min
3
Ciasta Jabłecznik z kruszonką

Gdy sezon na kruche ciasta z rabarbarem i truskawkami minął, pora wybrać się...

Odsłon: 967

60 min
1
Wędliny Wędzonka wieprzowa.

Bardzo smaczna wędzonka, idealna do kanapek. Wędzona metodą garnkową, dlatego...

Odsłon: 117

>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z pora na obiad? Przepisy na wyborną tartę, soczystego kurczaka lub vichyssoise

Delikatny, ale wyrazisty smak pora może dodać wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Mamy dla ciebie kilka inspirujących pomysłów. Od wykwintnej tar...

0
Informacje Sałatka z młodych ziemniaków na 6 sposobów

Sałatka z młodych ziemniaków to klasyczne, a zarazem wszechstronne danie, które cieszy się popularnością ze względu na prostotę przygotowania oraz...

6
Informacje Wyreguluje ci cukier i oczyści organizm. Jak pić i do jakich potraw stosować ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to nie tylko aromatyczny dodatek kulinarny, ale także składnik korzystny dla zdrowia. W artykule przyjrzymy się, w jaki sposób moż...

10
Informacje Jak wykorzystać sezonowe owoce w kreatywnym gotowaniu?

Odkryj praktyczne porady i niezwykłe przepisy na wykorzystanie sezonowych owoców w twojej kuchni. Stwórz własne wersje ulubionych potrawz, dzięki p...

0