Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czosnek niedźwiedzi jest niezwykle aromatycznym warzywem. Niewiele osób jednak wie, że bardzo smaczne są też jego liście. Oto wiosenna sałatka z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim o wyrazistym, czosnkowym smaku. Dodatek jajka i jogurtu naturalnego działa tu delikatnie kojąco i odświeżająco. Całość jest bardzo szybka w przygotowaniu i świetnie nada się na lekki lunch do pracy lub pożywną kolację.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19781
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 461
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 430
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6823
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242362
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19781
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 461
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 430
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6823
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242362
Składniki
W miseczce rozgnieć masło z dodatkiem czosnku granulowanego i bazylii. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję.
Masłem posmaruj kromki chleba.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza i podpiecz chleb przez 5 minut. Pozwól mu ostygnąć i pokrusz go na grzanki.
Jajka ugotuj na twardo. Jedno odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój w kostkę.
Liście czosnku i szczypiorek poszatkuj drobno.
Ogórka szklarniowego pokrój w plasterki, a te w ćwiartki.
Przełóż wszystkie składniki do miski.
Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt naturalny z solą i pieprzem. Zalej nim wiosenną sałatkę z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim, a następnie dokładnie wymieszaj.
Odłożone jajko podziel na ćwiartki lub ósemki i udekoruj wierzch sałatki.
Podawaj po schłodzeniu w lodówce przez minimum pół godziny.