Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czosnek niedźwiedzi jest niezwykle aromatycznym warzywem. Niewiele osób jednak wie, że bardzo smaczne są też jego liście. Oto wiosenna sałatka z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim o wyrazistym, czosnkowym smaku. Dodatek jajka i jogurtu naturalnego działa tu delikatnie kojąco i odświeżająco. Całość jest bardzo szybka w przygotowaniu i świetnie nada się na lekki lunch do pracy lub pożywną kolację.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 66
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 66
Składniki
W miseczce rozgnieć masło z dodatkiem czosnku granulowanego i bazylii. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję.
Masłem posmaruj kromki chleba.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza i podpiecz chleb przez 5 minut. Pozwól mu ostygnąć i pokrusz go na grzanki.
Jajka ugotuj na twardo. Jedno odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój w kostkę.
Liście czosnku i szczypiorek poszatkuj drobno.
Ogórka szklarniowego pokrój w plasterki, a te w ćwiartki.
Przełóż wszystkie składniki do miski.
Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt naturalny z solą i pieprzem. Zalej nim wiosenną sałatkę z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim, a następnie dokładnie wymieszaj.
Odłożone jajko podziel na ćwiartki lub ósemki i udekoruj wierzch sałatki.
Podawaj po schłodzeniu w lodówce przez minimum pół godziny.