Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na naszym stole często królują sałatki z dodatkiem majonezu, ale dla tych, którzy szukają lżejszych opcji, mamy alternatywę – naszą fit sałatkę. Dzięki zawartości soczewicy i delikatnego indyka pieczonego masz gwarancję długotrwałego uczucie sytości. Sałatka jest idealna do podania z chrupiącym, lekkim pieczywem lub jako samodzielny posiłek – to wybór, który pozwala cieszyć się sycącymi sałatkami bez wyrzutów sumienia.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 62
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 62
Składniki
Podudzie z indyka umyj, osusz, natrzyj solą i czarnym pieprzem. Łyżkę oliwy zmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonymi ziołami (możesz użyć ulubionych) i natrzyj tą mieszanką mięso. Zawiń je w folię aluminiową, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i trzymaj 45-60 minut. Jeśli za jednym zamachem chcesz przygotować obiad, upiecz od razu więcej indyczych udek lub wykorzystaj drobiowe mięso z rosołu do wykonania sałatki.
Upieczone mięso ostudź, obierz ze skóry, oddziel mięso od kości i pokrój lub rozdrobnij widelcem na mniejsze fragmenty. Kukurydzę i soczewicę przełóż na sito i odsącz. Umyj rzodkiewki i ogórki (możesz zostawić ze skórką), po czym pokrój warzywa w kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce, dorzuć pokruszoną fetę.
W osobnym naczyniu połącz olej z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem i musztardą. Energicznie wymieszaj widelcem, aby uzyskać emulsyjną konsystencję. Wylej sos do dużej miski, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp fit sałatkę drobno posiekanym szczypiorkiem. Przekąskę możesz przechowywać w lodówce, choć najlepiej smakuje w dniu wykonania.