Fot. 123RF/Picsel
Mazurek jest uważany za symbol Wielkanocy, który żegna okres Wielkiego Postu i rozpoczyna czas radowania się ze zmartwychwstania Pana Jezusa. W dawnych czasach stanowił nagrodę dla osób, które przez 40 dni żyły we wstrzemięźliwości, powstrzymując się od zabaw, spożywania pokarmów mięsnych i alkoholu.
Jakie ciasta możemy zakwalifikować do miana mazurka wielkanocnego?
Tradycyjne wypieki noszące tę nazwę zwykle nie przekraczają wysokości czterech centymetrów. Podstawę najczęściej stanowi kruche ciasto. Spód przykrywany jest różnego rodzaju słodkimi kremami, konfiturami bądź czekoladą. Dawniej do zrobienia mazurka wykorzystywano masę makową lub migdałową, do której dodawano kawałki orzechów oraz suszonych owoców. Obecnie rodzaj słodkiego wypełnienia ciasta zależy wyłącznie od inwencji gospodyni. Na wierzchu obowiązkowo musi się znaleźć dekoracja z motywem wielkanocnym. Wzór, jaki zagości na mazurku, zależy wyłącznie od umiejętności i pomysłowości osoby przygotowującej ten wypiek.
Skąd pochodzi i jaka jest jego historia?
Mimo iż mazurek ten nosi tradycyjną polską nazwę, przywędrował do nas z innego kraju. Jego historia sięga XVII wieku. Pierwsze tego typu ciasta przygotowywano na terenach dzisiejszej Turcji. Dlaczego przyjęły one nazwę mazurka? Historia głosi, że przysmak ten najlepiej przyjął się na terenie Mazur. Według starego przysłowia: „Mazur woli zabrać człowieka, aniżeli złamać post".
Od czego zacząć przygotowywanie mazurka?
Pierwszym krokiem jest wybranie odpowiedniego przepisu. Jeśli planujecie upiec go po raz pierwszy lub macie ochotę wypróbować nową recepturę na ten słodki deser - skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników.
Fot. maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Mazurek migdałowy z konfiturą morelową
Fot. Catha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Wegański mazurek orzechowo-czekoladowy
Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Mazurek czekoladowy z wiśniami
Fot. wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Mazurek z czerwoną pomarańczą
Fot. helixpomatia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Mazurek z makiem i bakaliami
Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Mazurek z kajmakiem i kremem budyniowym
Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą
Fot. mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Mazurek z kremem z awokado, malinami i bezami
Fot. helixpomatia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką
Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Mazurek z dżemem z porzeczki i bezą na winie
Fot. rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie