Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty w wykonaniu mazurek, na bazie kruchego ciasta shortbread.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 8261
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 3494
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 404
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 8261
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 3494
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 404
Składniki
Ciasto kruche: Mocno maślane ciasto kruche zwane shortbread. Masło powinno być miękkie, i w temperaturze około 21-23 stopni. Masło utrzyj razem z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj oba rodzaje mąki i całość dokładnie ugnieć (możesz do tego celu wykorzystać robota kuchennego). Gdy ciasto będzie miało już jednolitą i stabilną konsystencję, rozwałkuj je między 2 arkuszami papieru do pieczenia, na grubość 1 cm.
Z ciasta kruchego uformuj prostokąt (ciasto i tak się nieco rozleje podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 20 minut (ciasto powinno nabrać złotego koloru). Po upieczeniu nożem dotnij ciasto by było proste. Zrób to jeszcze gdy będzie gorące bo jak wystygnie zrobi się twardsze i będzie ci trudniej je pokroić.
Na wystudzonym kruchym spodzie rozsmaruj konfiturę i wstaw ciasto do zamrażarki najlepiej na 2-3 godziny. Dżem się nieco zmrozi i podczas rozsmarowywania kajmaku nie pobrudzi reszty ciasta.
Podgrzej kajmak. Stanie się on nieco płynniejszy. Rozsmaruj masę na dżemie z czarnej porzeczki. Zewnętrzne krawędzie udekoruj płatkami migdałów. Z czekolady możesz stworzyć dowolny napis lub dekorację.