Tradycyjny świąteczny mazurek. Pyszny i bardzo prosty do przygotowania
Mazurek różano-kajmakowy
Składniki
- Mąka pszenna 300g
- Masło 150g
- Jajko
- Łyżka miodu
- Woda
- Kajmak
- Marmolada różana
- Mix orzechów
- Żurawina
Składniki
- Mąka pszenna 300g
- Masło 150g
- Jajko
- Łyżka miodu
- Woda
- Kajmak
- Marmolada różana
- Mix orzechów
- Żurawina
Etapy przygotowania
Kruche ciasto: Do miski wsyp 300g mąki pszennej dodaj pokrojone zimne masło 150g dodaj jedno jajko, łyżkę miodu i odrobinę zimnej wody. Wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto. Formę wyłóż papierem i posmaruj masłem. Ciasto należy rozwałkować i przełożyć do formy lub wylepić w formie. Koniecznie trzeba je ponakłuwać widelcem, aby podczas pieczenie nie wybrzuszyło się i nie popękało. Po przygotowaniu i wyłożeniu w formie włożyć na 20 minut do lodówki. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wystudzić upieczony spód naszego mazurka. Marmoladę i kajmak rozetrzeć w osobnych miseczkach, tak aby łatwo się rozsmarowały. Na wystudzony spód nakładamy marmoladę a następnie na marmoladę wykładamy kajmak. Całość dekorujemy orzechami i suszoną żurawiną. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, którym pokazuję jak przygotować to ciasto krok po kroku. Życzę smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
- Impreza
- Włoska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Penne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 34
Ostatnio komentowane przepisy
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
- Impreza
- Włoska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Penne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 34
Składniki
- Mąka pszenna 300g
- Masło 150g
- Jajko
- Łyżka miodu
- Woda
- Kajmak
- Marmolada różana
- Mix orzechów
- Żurawina
Kruche ciasto: Do miski wsyp 300g mąki pszennej dodaj pokrojone zimne masło 150g dodaj jedno jajko, łyżkę miodu i odrobinę zimnej wody. Wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto. Formę wyłóż papierem i posmaruj masłem. Ciasto należy rozwałkować i przełożyć do formy lub wylepić w formie. Koniecznie trzeba je ponakłuwać widelcem, aby podczas pieczenie nie wybrzuszyło się i nie popękało. Po przygotowaniu i wyłożeniu w formie włożyć na 20 minut do lodówki. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wystudzić upieczony spód naszego mazurka. Marmoladę i kajmak rozetrzeć w osobnych miseczkach, tak aby łatwo się rozsmarowały. Na wystudzony spód nakładamy marmoladę a następnie na marmoladę wykładamy kajmak. Całość dekorujemy orzechami i suszoną żurawiną. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, którym pokazuję jak przygotować to ciasto krok po kroku. Życzę smacznego!