Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny świąteczny mazurek. Pyszny i bardzo prosty do przygotowania
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 150
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 76
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 757
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 373
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 150
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 76
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 757
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 373
Składniki
Kruche ciasto: Do miski wsyp 300g mąki pszennej dodaj pokrojone zimne masło 150g dodaj jedno jajko, łyżkę miodu i odrobinę zimnej wody. Wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto. Formę wyłóż papierem i posmaruj masłem. Ciasto należy rozwałkować i przełożyć do formy lub wylepić w formie. Koniecznie trzeba je ponakłuwać widelcem, aby podczas pieczenie nie wybrzuszyło się i nie popękało. Po przygotowaniu i wyłożeniu w formie włożyć na 20 minut do lodówki. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wystudzić upieczony spód naszego mazurka. Marmoladę i kajmak rozetrzeć w osobnych miseczkach, tak aby łatwo się rozsmarowały. Na wystudzony spód nakładamy marmoladę a następnie na marmoladę wykładamy kajmak. Całość dekorujemy orzechami i suszoną żurawiną. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, którym pokazuję jak przygotować to ciasto krok po kroku. Życzę smacznego!