Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z dżemem i kremem z czerwonej pomarańczy.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 8296
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 3507
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 430
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 8296
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 3507
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 430
Składniki
Wykonanie kruchego spodu: Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować dwa, cienkie wałeczki. Zwinąć je dookoła siebie. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego splecione wałeczki. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Wykonanie dżemu pomarańczowego: Pomarańcze dokładnie umyć, usunąć skórkę wraz z albedo (biała część znajdująca się tuż pod skórką), a następnie wyfiletować pomarańczę, czyli wyciąć wszystkie cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy białymi błonkami. Z części, która pozostaje po filetowaniu pomarańczy, wycisnąć sok do osobnego naczynia. Będzie go można wykorzystać do przygotowania kremu. Miąższ z pomarańczy, cukier i skórkę umieścić w niewielkim rondelku. Gotować na niewielkim ogniu około 25 - 30 minut, aż sok wyparuje, a konfitura zgęstnieje. Dżem pomarańczowy schłodzić, a następnie zblendować.
Wykonanie kremu pomarańczowego: Żelatynę namoczyć w 50 ml soku pomarańczowego przez 10 minut, do napęcznienia. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do wrzenia. Gorącą śmietankę wolnym strumieniem wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Śmietanę z jajkami postawić na niewielki ogień i podgrzewać kilka minut, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić. Do ciepłego kremu dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Krem ostudzić.
Wykonanie karmelizowanych pomarańczy: Pomarańcze wyparzyć i pokroić w plasterki. W niewielkim rondelku zagotować cukier z wodą. Gdy cukier się rozpuści, do syropu włożyć plasterki pomarańczy. Gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Gdy skórka będzie miękka wyjąć plasterki pomarańczy i ostudzić.
Wykonanie mazurka: Kruchy spód posmarować dżemem pomarańczowym. Na dżem wyłożyć ostudzony krem pomarańczowy i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować karmelizowanymi pomarańczami, kandyzowaną skórką pomarańczy i migdałami.