Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym charakteryzuje się królewska szarlotka? To niezbyt słodkie ciasto z soczystym, owocowym nadzieniem w środku, zwieńczone słodką bezą – miękką w środku i chrupiącą na wierzchu. Nie masz jabłek? Do przygotowania tego wyśmienitego ciasta możesz użyć też gruszek, śliwek, bananów lub rabarbaru.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9792
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1151
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11520
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 534
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9792
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1151
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11520
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 534
Składniki
Utrzyj miękkie masło z cukrem i solą. Następnie dodawaj po jednym żółtku, ale dodawaj kolejne dopiero wtedy, gdy wcześniejsze jest roztarte. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzyj na gładkie ciasto. Masę przełóż do tortownicy (ok. 25 cm średnicy), wyrównaj powierzchnię i podpiecz przez ok. 10-12 minut w 180°C.
W międzyczasie umyj jabłka, obierz i pokrój na drobne plasterki lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Posyp owoce cukrem, ewentualnie dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj. Wyłóż jabłka na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na 20 minut w 180°C.
Podczas pieczenia szarlotki przygotuj bezę. Ubij białka z solą na sztywną pianę, utrwalając ją cukrem. Na koniec dodaj sok z cytryny. Wyłóż bezę na ciasto, posyp płatkami migdałowymi i po raz kolejny wstaw do piekarnika na 15-20 minut (w tej samej temperaturze). Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia i wyjmij z tortownicy.