Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym charakteryzuje się królewska szarlotka? To niezbyt słodkie ciasto z soczystym, owocowym nadzieniem w środku, zwieńczone słodką bezą – miękką w środku i chrupiącą na wierzchu. Nie masz jabłek? Do przygotowania tego wyśmienitego ciasta możesz użyć też gruszek, śliwek, bananów lub rabarbaru.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 878
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 225
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 878
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 225
Składniki
Utrzyj miękkie masło z cukrem i solą. Następnie dodawaj po jednym żółtku, ale dodawaj kolejne dopiero wtedy, gdy wcześniejsze jest roztarte. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzyj na gładkie ciasto. Masę przełóż do tortownicy (ok. 25 cm średnicy), wyrównaj powierzchnię i podpiecz przez ok. 10-12 minut w 180°C.
W międzyczasie umyj jabłka, obierz i pokrój na drobne plasterki lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Posyp owoce cukrem, ewentualnie dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj. Wyłóż jabłka na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na 20 minut w 180°C.
Podczas pieczenia szarlotki przygotuj bezę. Ubij białka z solą na sztywną pianę, utrwalając ją cukrem. Na koniec dodaj sok z cytryny. Wyłóż bezę na ciasto, posyp płatkami migdałowymi i po raz kolejny wstaw do piekarnika na 15-20 minut (w tej samej temperaturze). Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia i wyjmij z tortownicy.