Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisy na biszkopt Biszkopt to znakomita baza do smakowitych wypieków. Stwarza nieskończenie wiele możliwości. Biszkoptowe blaty można przełożyć kremem, masą twarogową, galaretką, owocowym musem. Można też wyczarować rozmaite rodzaje biszkoptów - waniliowy, kakaowy, orzechowy, a jeśli ktoś ma życzenie - szpinakowy. To wdzięczne ciasto można przy tym z łatwością barwić na różne kolory, dzięki czemu powstają z niego naprawdę efektowne desery. W efekcie wybór przepisów na biszkopt może przyprawić o zawrót głowy osobę, która nigdy wcześniej nie próbowała go upiec. Wariantów jest naprawdę mnóstwo, nawet jeśli chodzi o najbardziej podstawowy, jasny biszkopt do urodzinowego tortu. Jak zrobić biszkopt? Biszkopt to ciasto, które powinno pięknie wyrosnąć i być delikatne, słodkie w smaku. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko czterech składników, czyli jajek, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej i cukru. Podczas mieszania masy musisz uważać, żeby robić to ostrożnie - im łagodniej połączysz składniki, tym bardziej puszyste wyjdzie ciasto. Czym nasączyć biszkopt? Niektórzy obawiają się, że ciasto wyjdzie suche. Stanie się tak, gdy zbyt długo będziesz je trzymać w piekarniku lub np. użyjesz za małych jajek. Nie musisz się jednak obawiać - wystarczy nasączyć biszkopt, aby na nowo stał się przyjemnie wilgotny. Najczęściej nawilża się go sokiem z cytryny, herbatą lub kawą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć alkoholu, np. likieru limoncello czy owocowego ponczu.
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 25
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 113
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 877
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 25
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 113
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 877
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na puszystą masę z użyciem miksera na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj do białek cukier. Gdy masa stanie się gładka i lśniąca, dodaj do niej po jednym żółtku (nie przerywając ubijania).
Obie mąki partiami przesiej przez sitko do masy jajecznej, delikatnie mieszając ją szpatułką (tylko do połączenia składników.
Wyłóż dno tortownicy o średnicy 18 cm papierem do pieczenia. Niczym jej nie natłuszczaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia. Wówczas przekrój go na 3-4 blaty i przełóż dowolnie wybraną masą. Możesz go także otynkować i ozdobić.