Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa chmurka to ciasto, którego nie trzeba specjalnie przedstawiać. To jeden z ulubionych przepisów na deser Polaków. Przygotowuje się go na wiele sposobów, ale w tym przepisie na malinową chmurkę wykorzystaliśmy tradycyjne połączenie kruchego spodu z owocami, galaretki i bezy. Choć wymaga odrobiny czasu i cierpliwości, to sam smak ciasta jest obłędny. Każda warstwa niesie za sobą nieco inne doznania smakowe. W dodatku malinowa chmurka z bezą pięknie prezentuje się na stole. Wygląda apetycznie i przyciąga wzrok intensywną malinową warstwą pod pierzynką śmietankowego kremu.
Poniżej znajdziesz przepis na malinową chmurkę w tradycyjnej wersji. Chrupiąca beza z płatkami migdałów, puszysty krem na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone, wyrazista malinowa warstwa z galaretką i klasyczny kruchy spód tworzą idealne ciasto na każdą okazję. Możesz je przygotować w prostokątnej formie albo w tortownicy. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako wiosenny lub letni torcik na ważną uroczystość.
Przygotowanie malinowej chmurki składa się z kilku etapów: upieczenia kruchego ciasta, przygotowania malinowej frużeliny, zrobienia bezy i ubicia kremu śmietankowego z mascarpone. Nie musisz przygotowywać wszystkiego jednego dnia. Możesz łatwo rozdzielić pracę na dwa dni: najpierw przygotować kruche ciasto i bezę, a potem warstwę malinową oraz krem.
Ciasto malinowa chmurka najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej – całą noc. Dzięki temu warstwy się ustabilizują, a smaki przegryzą. Jeśli chcesz wypróbować nieco inne wersje tego popularnego deseru, zobacz nasz przepis na wiśniową chmurkę.
Forma prostokątna o wymiarach ok. 23 cm x 33 cm
Przygotowanie malinowej chmurki rozpocznij od zrobienia kruchego ciasta. Użyj do tego bardzo zimnego masła, posiekanego na mniejsze kawałki. Musisz pamiętać o szybkim zagniataniu wszystkich składników. Im krócej będziesz wyrabiać ciasto, tym bardziej kruche i delikatne będzie po upieczeniu. Jeśli ciasto zacznie się kleić podczas wyklejania formy, możesz je dodatkowo lekko podsypać mąką lub ponownie schłodzić w lodówce.
Ważne też, aby przed pieczeniem ponakłuwać ciasto widelcem – zapobiegnie to powstawaniu pęcherzyków powietrza. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie malinowej chmurki na kruchym spodzie, możesz zrobić też ciasteczkowy spód z pokruszonych herbatników i rozpuszczonego masła.
Warstwa malinowa składa się z trzech prostych składników: wody, galaretki i owoców. Zachowaj proporcje z przepisu, bo jest to bardzo istotne. Przygotowanie nie jest skomplikowane, bo wystarczy zagotować wodę, wsypać galaretki, wymieszać, a następnie dodać maliny. W sezonie najlepiej użyć świeżych i soczystych owoców, ale nie jest to konieczne. Malinowa chmurka na kruchym spodzie wyjdzie także z mrożonych malin. Dzięki temu przygotujesz ciasto właściwie o każdej porze roku. Pamiętaj o tym, aby nie odmrażać owoców przed dodaniem ich do galaretki, bo mogą się rozpaść i zmienić konsystencję frużeliny.
Podczas przygotowywania warstwy malinowej nie wlewaj też gorącej galaretki prosto na kruchy spód malinowej chmurki. Powinna być tężejąca, ale jeszcze płynna. Dzięki temu równomiernie się rozprowadzi po formie.
Beza do malinowej chmurki to kolejny ważny element ciasta – musi być dobrze ubita, ale też nie przesuszona. Sztywna, lśniąca piana z dodatkiem skrobi ziemniaczanej sprawi, że beza będzie chrupiąca z wierzchu i lekko piankowa w środku. W trakcie suszenia w piekarniku, trzymaj bezę w trybie termoobiegu i unikaj otwierania drzwiczek, aby nie opadła. Możesz ususzyć ją w formie tej samej wielkości, co kruchy spód, a następnie wyciągnąć. Nie musisz jednak używać jednej blachy. Wystarczy, że odrysujesz jej kształt na papierze do pieczenia i rozprowadzisz lśniącą pianę. Potem wystarczy delikatnie oderwać papier.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 286
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 124
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 413
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 286
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 124
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 413
Składniki
Pracę nad przepisem na malinową chmurkę rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Zimne masło posiekaj na drobne kawałki i dorzuć do sypkich produktów. Szatkuj składniki nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Oddziel żółtka od białek (te zachowaj na później do bezy!) i dodaj do kruszonki. Połącz, wyrabiając dłonią na jednolite ciasto (szybko, aby masło się nie ogrzało). Uformuj spłaszczoną kulę i zawiń w folię spożywczą. Zagniecione kruche ciasto na malinową chmurkę wstaw na godzinę do lodówki.
Gdy kruche ciasto na malinową chmurkę będzie się chłodzić w lodówce, przyrządź warstwę malinowej frużeliny. Zagotuj litr wody, a gdy ta będzie wrzeć - zdejmij garnek z ognia. Wsyp galaretki i wymieszaj tak, aby całkowicie się rozpuściły. Dodaj maliny (mrożonych nie trzeba rozmrażać), całość przemieszaj i odstaw do czasu, aż galaretki będą tężeć.
W kolejnym kroku przygotuj bezę do malinowej chmurki. Wcześniej odstawione białka ubij na sztywną pianę i po łyżce dodawaj cukier puder, cały czas ubijając. Potem dodaj jeszcze skrobię ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza (z funkcją termoobiegu). Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż bezę malinowej chmurki do formy i ją wyrównaj. Posyp równomiernie płatkami migdałów. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i susz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij, ostudź i wyłóż z formy (wraz z papierem do pieczenia).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Formę po bezie wyłóż nowym papierem do pieczenia. Wyjmij kruche ciasto z lodówki i wyklej nim spód (tak, aby warstwa była równa). Podziurkuj widelcem i wstaw formę do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie włóż blachę z kruchym ciastem do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Powinno być upieczone na złoty kolor. Upieczony spód malinowej chmurki wyjmij z piekarnika i ostudź (trzymając wciąż w formie).
Gdy kruche ciasto będzie wystudzone, przełóż na nie tężejącą galaretkę z malinami. Zajmij się teraz kremem.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę. Po łyżce dodawaj mascarpone i miksuj dalej na mniejszych obrotach. Wsyp cukier puder i ubijaj przez ok. 4 minuty na większej mocy miksera. Krem śmietankowy powinien być gęsty. Przełóż go na galaretkę malinową i wyrównaj. Następnie odklej delikatnie upieczoną bezę od papieru i przełóż ją na wyłożony wcześniej krem. Lekko dociśnij.
Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby warstwy dobrze się połączyły. Malinowa chmurka gotowa!