Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa chmurka to jeden z ulubionych deserów Polaków. Można go zrobić na wiele sposobów - według klasycznej receptury na kruchym spodzie z owocami, galaretką i bezą lub uprościć sobie pracę w kuchni i skorzystać z przepisu na malinową chmurkę bez pieczenia. Malinowa chmurka przepis Poniżej przedstawiamy tradycyjną wersję tego wypieku. Chrupiąca beza z płatkami migdałów, puszysty krem na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone, wyrazista malinowa warstwa z galaretką i klasyczny kruchy spód tworzą idealne ciasto. Choć odtworzenie tego przepisu na malinową chmurkę wymaga sporego nakładu pracy, to zdecydowanie warto zainwestować czas w jego wykonanie. Co ważne: ciasto malinowa chmurka możecie wykonać zarówno ze świeżymi, jak i zamrożonymi malinami. Niektórzy dodają do malin również inne owoce, które zalegają im w zamrażarce. Malinowa chmurka to słodycz idealna na każdą okazję. Sprawdzi się w okresie letnim, jak i zimowym podczas świąt, urodzin i innych ważnych uroczystości rodzinnych. Prawdziwe niebo w gębie!
Forma prostokątna o wymiarach ok. 23 cm x 33 cm
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 120
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 120
Składniki
Pracę nad przepisem na malinową chmurkę rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Zimne masło posiekaj na drobne kawałki i dorzuć do sypkich produktów. Szatkuj składniki nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Oddziel żółtka od białek (te zachowaj na później do bezy!) i dodaj do kruszonki. Połącz, wyrabiając dłonią na jednolite ciasto (szybko, aby masło się nie ogrzało). Uformuj spłaszczoną kulę i zawiń w folię spożywczą. Zagniecione kruche ciasto na malinową chmurkę wstaw na godzinę do lodówki.
Gdy kruche ciasto na malinową chmurkę będzie się chłodzić w lodówce, przyrządź warstwę malinowej frużeliny. Zagotuj litr wody, a gdy ta będzie wrzeć - zdejmij garnek z ognia. Wsyp galaretki i wymieszaj tak, aby całkowicie się rozpuściły. Dodaj maliny (mrożonych nie trzeba rozmrażać), całość przemieszaj i odstaw do czasu, aż galaretki będą tężeć.
W kolejnym kroku przygotuj bezę do malinowej chmurki. Wcześniej odstawione białka ubij na sztywną pianę i po łyżce dodawaj cukier puder, cały czas ubijając. Potem dodaj jeszcze skrobię ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza (z funkcją termoobiegu). Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż bezę malinowej chmurki do formy i ją wyrównaj. Posyp równomiernie płatkami migdałów. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i susz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij, ostudź i wyłóż z formy (wraz z papierem do pieczenia).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Formę po bezie wyłóż nowym papierem do pieczenia. Wyjmij kruche ciasto z lodówki i wyklej nim spód (tak, aby warstwa była równa). Podziurkuj widelcem i wstaw formę do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie włóż blachę z kruchym ciastem do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Powinno być upieczone na złoty kolor. Upieczony spód malinowej chmurki wyjmij z piekarnika i ostudź (trzymając wciąż w formie).
Gdy kruche ciasto będzie wystudzone, przełóż na nie tężejącą galaretkę z malinami. Zajmij się teraz kremem.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę. Po łyżce dodawaj mascarpone i miksuj dalej na mniejszych obrotach. Wsyp cukier puder i ubijaj przez ok. 4 minuty na większej mocy miksera. Krem śmietankowy powinien być gęsty. Przełóż go na galaretkę malinową i wyrównaj. Następnie odklej delikatnie upieczoną bezę od papieru i przełóż ją na wyłożony wcześniej krem. Lekko dociśnij.
Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby warstwy dobrze się połączyły. Malinowa chmurka gotowa!