Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna karpatka to jedno z najsłynniejszych polskich ciast, które nie bez powodu w różnego rodzaju rankingach bywa również konsekwentnie uznawane za jeden z najsmaczniejszych wypieków. Jest to deser, który zachwyca smakoszy z całego świata i bez wątpienia może być naszym narodowym powodem do dumy. Wbrew pozorom, karpatka wcale nie jest skomplikowanym ciastem i z jego przygotowaniem powinien poradzić sobie nawet początkujący kucharz. Delikatnie kruche, pofalowane ciasto idealnie komponuje się z aksamitnym kremem. Najważniejsze jest, aby ciasto pięknie się pofalowało, tworząc górki i doliny, którym to karpatka zawdzięcza swoją nazwę. W tym wypadku kluczem do sukcesu jest sprawdzony przepis, ale właśnie taki prezentujemy poniżej.
2 blaszki o wymiarach 24x35 cm
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 150
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 217
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 150
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 217
Składniki
Przygotowania rozpocznij od zrobienia ciasta na karpatkę. W dużym rondlu zagotuj wodę z dodatkiem masła, a następnie dodaj do nich przesianą przez sitko mąkę. Całość ucieraj przez kilka minut (przy pomocy miksera lub drewnianej łyżki) do momentu utrzymania gładkiej i jednolitej masy. Odstaw całość do wystudzenia.
Gdy masa będzie chłodna, zacznij stopniowo dodawać do niej jajka, cały czas miksując. Na samym końcu dodaj proszek do pieczenia i jeszcze raz zmiksuj całość na gładką i jednolitą masę pozbawioną grudek.
Ciasto na karpatkę podziel na dwie części. Wyłóż je do dwóch blaszek o wymiarach ok. 24x35 cm wysmarowanych masłem i oprószonych niedużą ilością mąki. Wyrównaj ciasto przy pomocy sylikonowej szpatułki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 20-25 minut. Ciasto w tym czasie powinno ładnie wyrosnąć i się zrumienić. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
W międzyczasie przygotuj krem do karpatki. W 250 ml mleka rozpuść cukier i proszek budyniowy, dokładnie je mieszając, tak aby nie było w nim grudek. Pozostałe mleko zagotuj w rondelku, a gdy będzie gorące, dodaj do niego mleko z budyniem. Całość gotuj przez kilka minut, aż mocno zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia.
Ubij miękkie masło na jasną i puszystą masę przy pomocy miksera. Następnie zacznij dodawać do niego po łyżce wystudzony budyń. Całość miksuj jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Przejdź do złożenia ciasta. Na pofalowaną stronę jednego z blatów wyłóż przygotowany wcześniej krem i rozsmaruj go tak, aby utworzył równą warstwę. Następnie przykryj ciasto drugim blatem, tak aby pofalowana strona była u góry.
Odstaw ciasto w chłodne miejsce na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Dla lepszego efektu, karpatka przed podaniem powinna zostać szczodrze obsypana cukrem pudrem.