Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można wyobrazić sobie święta Wielkiej Nocy bez klasycznej babki waniliowej? No skąd! Ten wypiek musi się znaleźć nie tylko na świątecznym stole, ale i w koszyczku wielkanocnym. W tej wersji jest wyjątkowo miękka, wilgotna i puszysta. Rozpływa się w ustach, a delikatna nuta wanilii dodaje jej przyjemnego aromatu.
Forma do babki o średnicy 25 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1416
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1416
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce utrzyj masło i serek śmietankowy na gładką masę. Dodaj cukier i ubij wszystko przez 5 minut do uzyskania puszystości.
Dodaj 3 jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym z nich. Następnie dodaj 3 łyżki mieszanki mącznej i wymieszaj. Wbijaj po jednym jajku z pozostałych trzech, ponownie dobrze mieszając po każdym. Na koniec wmieszaj wanilię. Wsyp 1/3 mieszanki mąki, mieszając na niskich obrotach aż do połączenia. Dodaj połowę mleka i wymieszaj. Kontynuuj do wykończenia składników.
Formę do babki o średnicy 25 cm w kominem wysmaruj mąką i posyp bułką tartą. Nadmiar strzepnij. Do formy wlej masę ciasta i wyrównaj. Całość wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 45 minut lub do czystego patyczka. Babkę wyjmij i studź przez 20 minut przed usunięciem formy. Całkowicie wystudź. Babkę podawaj posypaną cukrem pudrem.