Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wielkanoc (i nie tylko) przygotujesz z zaledwie 3 składników. Każdy z produktów jest łatwo dostępny. Dojrzałe banany nadają deserowi naturalnej słodyczy, kakao zapewnia wyrazisty smak, a masło orzechowe sprawia, że całość jest kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki temu ciasto jest też w 100 proc. wegańskie. Jeśli chcesz nadać mu wielkanocnego charakteru, z wierzchu pokrusz czekoladowe jajeczka. Taka dekoracja sprawi, że ciasto będzie idealną ozdobą świątecznego stołu.
Kwadratowa forma o wymiarach 20 x 20 cm, ewentualnie blender ręczny
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 2657
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 578
Przepis dnia
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 2657
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 578
Przepis dnia
Składniki
Banany przełóż do miski i bardzo dokładnie rozgnieć widelcem. Możesz też je zblendować na aksamitną masę.
Do bananowej masy dodaj masło orzechowe i wsyp kakao. Mieszaj łyżką przez kilka minut, aż do całkowitego połączenia składników. Ciasto powinno być gęste i jednolite.
Blaszkę o rozmiarze 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw ciasto czekoladowe do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni Celsjusza (tryb góra-dół). Piecz przez ok. 35 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, na wierzch pokrusz czekoladowe jajeczka, delikatnie wciskając je w masę. Jeśli chcesz, aby ciasto pozostało w 100 proc. wegańskie, zamiast jajeczek udekoruj je polewą z wegańskiej czekolady (czekoladę rozpuść z niewielką ilością roślinnego mleka).