Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka jak lubię.
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 121
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 539
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 132
Propozycja na dodatek do obiadu. Szczególnie polecam do smażonego mięsa. Wówc...
Odsłon: 135
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 121
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 539
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 132
Propozycja na dodatek do obiadu. Szczególnie polecam do smażonego mięsa. Wówc...
Odsłon: 135
Składniki
Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piec w 170st ok. 45 minut.
Śmietanę zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć odrobinę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru podałam w przybliżeniu, bo czasem dosypuję trochę Ja czekam aż lukier trochę zgęstnieje i przestygnie, wtedy tak fajnie zastyga „w trakcie” nie opadając na dół.