Do góry

Desery Przepis na:

Slodkawielkanoc - Slodkawielkanoc - Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

Slodkawielkanoc - Slodkawielkanoc - Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 895

Dodano:

Odsłon: 8913

mazurek w kolorze słońca. Niesamowicie kruchy, intensywnie pomarańczowy. Mazurek, od którego trudno się oderwać...

Składniki

  • ciasto:
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 100g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego (można pominąć)
  • nadzienie:
  • 2 duże pomarańcze
  • 0,5 szklanki cukru
  • sok z limonki
  • 50g białej czekolady
  • płatki migdałowe i wiórki białej czekolady do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Slodkawielkanoc - Slodkawielkanoc - Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

Przygotowanie

  1. Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę oraz ekstrakt, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
    Pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z limonki, startą skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny).

  2. Ciasto rozwałkować na grubość ok 6-8mm, wyciąć koło o średnicy 23cm. Z obkrojonych kawałków ciasta zrobić ozdobny rant. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-20 minut w temp. 190stC na złoty kolor. Po upieczeniu pozostawić na 5 minut na blasze, następnie ostrożnie przenieść na paterę.
    Czekoladę rozpuścić, posmarować ciasto. Na czekoladę wyłożyć gorący mus pomarańczowy. Udekorować płatkami migdałów. Pozostawić do ostygnięcia.
    Przed podaniem można dodatkowo posypać wiórkami czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń