Mazurek z czekoladą
Składniki
- - 175g mąki pszennej,
- - 25g cukru pudru,
- - 100g schłodzonego masła 82%,
- - 1 łyżka śmietany 18%,
- - 1 żółtko,
- Wypełnienie
- - 100g mlecznej czekolady,
- - 40ml śmietany 30% lub 36%
- oraz
- - 50g białej czekolady,
- - 20ml śmietany 30% lub 36%.
Składniki
- - 175g mąki pszennej,
- - 25g cukru pudru,
- - 100g schłodzonego masła 82%,
- - 1 łyżka śmietany 18%,
- - 1 żółtko,
- Wypełnienie
- - 100g mlecznej czekolady,
- - 40ml śmietany 30% lub 36%
- oraz
- - 50g białej czekolady,
- - 20ml śmietany 30% lub 36%.
Etapy przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i miksujemy/wyrabiamy. Można także zrobić to ręcznie. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4mm i wycinamy z niego kształt pisanki. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około 30-60 minut. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuwamy je widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia. Po upieczeniu, studzimy.
Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę. W osobnej misce robimy to samo z białą czekoladą. Na wystudzony mazurek wylewamy mleczną czekoladę i równo rozprowadzamy. Następnie robimy białe wzorki z białej czekolady. Mazurek należy schłodzić.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
- Impreza
- Włoska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Penne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 39
Ostatnio komentowane przepisy
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
- Impreza
- Włoska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Penne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 39
Składniki
- - 175g mąki pszennej,
- - 25g cukru pudru,
- - 100g schłodzonego masła 82%,
- - 1 łyżka śmietany 18%,
- - 1 żółtko,
- Wypełnienie
- - 100g mlecznej czekolady,
- - 40ml śmietany 30% lub 36%
- oraz
- - 50g białej czekolady,
- - 20ml śmietany 30% lub 36%.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i miksujemy/wyrabiamy. Można także zrobić to ręcznie. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4mm i wycinamy z niego kształt pisanki. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około 30-60 minut. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuwamy je widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia. Po upieczeniu, studzimy.
Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę. W osobnej misce robimy to samo z białą czekoladą. Na wystudzony mazurek wylewamy mleczną czekoladę i równo rozprowadzamy. Następnie robimy białe wzorki z białej czekolady. Mazurek należy schłodzić.