Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 65
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 787
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 79
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 65
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 787
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 79
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i miksujemy/wyrabiamy. Można także zrobić to ręcznie. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4mm i wycinamy z niego kształt pisanki. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około 30-60 minut. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuwamy je widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia. Po upieczeniu, studzimy.
Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę. W osobnej misce robimy to samo z białą czekoladą. Na wystudzony mazurek wylewamy mleczną czekoladę i równo rozprowadzamy. Następnie robimy białe wzorki z białej czekolady. Mazurek należy schłodzić.