Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5886
Dodano: 19.03.2018
Odsłon: 4240
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Ciasto:
Do mąki dodać masło i posiekać nożem na małe kawałeczki.
Następnie dodać cukier, żółtka, śmietanę, wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 0,5 cm, przykładając foremkę wyciąć kształt dna foremki i przenieść razem z papierem do foremki, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Z pozostałego ciasta zrobić rant w dowolnym kształcie i dokleić do brzegów spodu. Na rogach można ukształtować małe spłaszczone jajeczka, nacinają na nich paski.
Ciasto piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C.
Po upieczeniu wyjąć razem z papierem na deskę i wystudzić.
Upieczony spód posmarować cienką warstwą dżemu i wyłożyć na nim zimną masę makową.
Wierzch polać polewą i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa zastygła.
Masa makowa:
Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na około 30 minut.
Do maku dodać pokrojone masło, gotować ciągle mieszając około 7 minut.
Następnie dodać utarte jajka z cukrem i mąkę ziemniaczaną i gotować do czasu, aż masa zacznie gęstnieć, pod koniec dodać pokrojone bakalie.
Masę makową wystudzić i wyłożyć na upieczone ciasto.
Polewa:
Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu, aż polewa będzie jednolita i lśniąca.
Polewę wylać na wierzch ciasta i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 19 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Ania, to ma być łatwe ciacho? ;)No way, nie dla mnie, ale jakbym takie dostał, to pewnie okruchy by z niego zostały xD
Super wygląda i zapewne świetnie smakuje :D Odpowiedzi: 2 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz