Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy mazurek na Wielkanoc! kruchy czekoladowy spód na to krem kawowy z mascarpone i czekolada z wisienkami
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 121
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 76
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 482
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5153
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 121
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 76
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 482
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5153
Składniki
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić na kruszonkę, dodać jajko i zagnieść ciasto. Przełożyć do foli i włożyć do lodówki na godzinę.
Z ciasta odłożyć 1/5 a resztę rozwałkować na papierze do pieczenia w prostokąt , dociąć boki, żeby nadać ładny kształt prostokątny wielkości blachy, przełożyć na blachę. Z resztek ciasta uformować wałeczki i wyłożyć brzegi ciasta żeby powstał kant.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut. Mascarpone zmiksować z cukrem, kawę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, lekko przestudzić wlać do mascarpone i zmieszać. Masę wylać na wierzch. Czekoladę deserową rozpuścić, przelać do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch kratkę (można też po prostu polać wierzch robiąc „mazy”) Na wierzch w okienkach wyłożyć wisienki.