Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek na orzechowo-daktylowym spodzie do tego mus czekoladowy na bazie aquafaby ( wody z ciecierzycy z puszce ). To koniecznie trzeba spróbować.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15878
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6418
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15878
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6418
Składniki
Spód. Daktyle moczyć w ciepłej wodzie, po 15-20 minutach odcedzić. Orzechy zmielić do konsystencji gruboziarnistej, dodać daktyle i zmiksować na zwartą pastę. Formę 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć masę orzechowo-daktylową. Cały spód i nieco boki. Wstawić do lodówki. Mus. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudź. Schłodzoną wodę z ciecierzycy z odrobiną soli ubić mikserem na sztywną pianę.
Wciąż ubijając dodać cukier. Potem delikatnie wymieszać masę z przestudzoną czekoladą i kawą. Od razu przełożyć masę na schłodzony spód, rozprowadzając po całej powierzchni.
Tartę udekorować paluszkami i orzechami. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, lub przynajmniej kilka godzin.