Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek na orzechowo-daktylowym spodzie do tego mus czekoladowy na bazie aquafaby ( wody z ciecierzycy z puszce ). To koniecznie trzeba spróbować.
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzię...
Odsłon: 24352
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 295
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 362
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzię...
Odsłon: 24352
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 295
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 362
Składniki
Spód. Daktyle moczyć w ciepłej wodzie, po 15-20 minutach odcedzić. Orzechy zmielić do konsystencji gruboziarnistej, dodać daktyle i zmiksować na zwartą pastę. Formę 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć masę orzechowo-daktylową. Cały spód i nieco boki. Wstawić do lodówki. Mus. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudź. Schłodzoną wodę z ciecierzycy z odrobiną soli ubić mikserem na sztywną pianę.
Wciąż ubijając dodać cukier. Potem delikatnie wymieszać masę z przestudzoną czekoladą i kawą. Od razu przełożyć masę na schłodzony spód, rozprowadzając po całej powierzchni.
Tartę udekorować paluszkami i orzechami. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, lub przynajmniej kilka godzin.