Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, cieniutki, idealnie kruchy mazurek z konfiturą morelową i prażonymi migdałami.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 343
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1956
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3917
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3781
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 537
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 343
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1956
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3917
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3781
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 537
Składniki
Zimne masło, cukier puder, mąkę, proszek, żółtka i esencję migdałową zagniatamy szybko, tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie cieniutko rozwałkowujemy ( ciasta starczy na dużą blachę) i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta uformować wałeczki wg naszej inwencji twórczej, Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, do zarumieniania. Pilnować, aby się nie przypaliło, ciasto jest cieniutkie i mega kruche.
Mój mazurek obłożony jest domową konfiturą morelową, lekko kwaskowatą, co znakomicie przełamuje słodycz kajmaku. Podprażone płatki migdałowe doskonale chrupią, a orzechy, żurawina i morele stanowią uwieńczenia naszego małego dzieła. Całość polana rozpuszczoną mleczną czekoladą. Mnóstwo kalorii, ale kiedy jeśli nie w Wielkanoc ...:)