Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, cieniutki, idealnie kruchy mazurek z konfiturą morelową i prażonymi migdałami.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Zimne masło, cukier puder, mąkę, proszek, żółtka i esencję migdałową zagniatamy szybko, tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie cieniutko rozwałkowujemy ( ciasta starczy na dużą blachę) i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta uformować wałeczki wg naszej inwencji twórczej, Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, do zarumieniania. Pilnować, aby się nie przypaliło, ciasto jest cieniutkie i mega kruche.
Mój mazurek obłożony jest domową konfiturą morelową, lekko kwaskowatą, co znakomicie przełamuje słodycz kajmaku. Podprażone płatki migdałowe doskonale chrupią, a orzechy, żurawina i morele stanowią uwieńczenia naszego małego dzieła. Całość polana rozpuszczoną mleczną czekoladą. Mnóstwo kalorii, ale kiedy jeśli nie w Wielkanoc ...:)