Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, cieniutki, idealnie kruchy mazurek z konfiturą morelową i prażonymi migdałami.
Czy kiedykolwiek marzyłeś o pysznym, sycącym obiedzie, który zachwyci całą ro...
Odsłon: 14436
Prażuchy ziemniaczane to danie, które wywodzi się z tradycyjnej kuchni region...
Odsłon: 5648
Chcesz zaszaleć w kuchni i zaskoczyć swoich bliskich pysznymi, zdrowymi słodk...
Odsłon: 273
Czy kiedykolwiek marzyłeś o pysznym, sycącym obiedzie, który zachwyci całą ro...
Odsłon: 14436
Prażuchy ziemniaczane to danie, które wywodzi się z tradycyjnej kuchni region...
Odsłon: 5648
Chcesz zaszaleć w kuchni i zaskoczyć swoich bliskich pysznymi, zdrowymi słodk...
Odsłon: 273
Składniki
Zimne masło, cukier puder, mąkę, proszek, żółtka i esencję migdałową zagniatamy szybko, tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie cieniutko rozwałkowujemy ( ciasta starczy na dużą blachę) i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta uformować wałeczki wg naszej inwencji twórczej, Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, do zarumieniania. Pilnować, aby się nie przypaliło, ciasto jest cieniutkie i mega kruche.
Mój mazurek obłożony jest domową konfiturą morelową, lekko kwaskowatą, co znakomicie przełamuje słodycz kajmaku. Podprażone płatki migdałowe doskonale chrupią, a orzechy, żurawina i morele stanowią uwieńczenia naszego małego dzieła. Całość polana rozpuszczoną mleczną czekoladą. Mnóstwo kalorii, ale kiedy jeśli nie w Wielkanoc ...:)